h

Nieuws uit 2009

30 december 2009

Vondsten Tjerk Vermaning verdienen een betere bestemming dan een doos in een archiefkast.

Het is al enige tijd geleden dat de Drentse amateur archeoloog Tjerk Vermaning geschiedenis schreef. Vermaning deed spectaculaire vondsten van vuurstenen werktuigen uit de prehistorie in de drentse bodem. Aanvankelijk kreeg hij daar brede erkenning voor. Totdat wetenschappers aan de Groningse Universiteit begonnen te twijfelen aan de echtheid van diverse vondsten.
Vermaning werd op 18 maart 1975 gearresteerd voor het vervalsen van zijn stenen. Gedeputeerde Staten van Drenthe, die eerder een groot deel van de vondsten van Vermaning opgekocht hadden, deden aangifte. Uiteindelijk werd Vermaning door het Hof in Leeuwarden vrijgesproken.
De vrijspraak leek wellicht mooi voor Vermaning, maar de strafzaak bleef een schaduw zowel over de persoon Vermaning als over zijn werk. Binnen de archeologische gemeenschap is de affaire Vermaning lange tijd een splijtzwam gebleven. De hoofdpersonen in deze kwestie zijn inmiddels overleden of gepensioneerd. De collectie van Vermaning is diep weggeborgen, begraven in de archieven van de provincie. De vraag is echter of dat zo moet blijven.

Lees verder
18 december 2009

Zegeltjes plakken

datum: 16 december
Plaats: Provinciehuis Drenthe
Gebeurtenis: Statenvergadering
Onderwerp: Discussie over Provincie Nieuwe Stijl.
Tijdens deze discussie waren de 3 PvdA gedeputeerden postzegels op kerstkaarten aan het plakken.
Je kan natuurlijk zeggen dat ze in ieder geval iets aan het doen waren.

Lees verder
14 december 2009

Weblog Paulus Jansen. De Arend vliegt door

De Arend maakt zijn laatste vlucht” kopte het lokale dagblad twee maanden terug, toen woningcorporatie Domesta bekend maakte dat ze van plan zijn om de hoogste flat van Hoogeveen te gaan slopen. De 11 verdiepingen hoge Arend werd ruim veertig jaar geleden gebouwd. De 99 bewoners zijn echter content met hun woning. Waarom moeten ze dan plat? Vrijdag was ik in Hoogeveen om de huurders wat tips te geven over hun rechten.

Lees verder
11 december 2009

De NIC-Sinterklaas

Wat zou er gebeuren als Sinterklaas voor zijn prachtige kinderfeest waar toch duizenden kinderen en volwassenen plezier aan beleven bij de provincie Drenthe met een verzoek om subsidie zou komen? Wat nou, als hij zou zeggen, ,,beste provincie, mijn schimmel wordt een dagje ouder, zou ik misschien een nieuw paard mogen kopen?’’
Uiteraard zouden wij als provincie het niet over ons hart kunnen krijgen om de goed heiligman dit te ontzeggen.
Maar wat dan als achteraf blijkt dat Sinterklaas voor dat geld helemaal geen paard gekocht heeft maar gewoon het paard van zijn buurman een dagje geleend heeft en toch gewoon het geld voor een nieuwe schimmel in zijn zak gestoken heeft? En dat de provincie van Sinterklaas te horen zou krijgen, ,,Sorry, ik heb het paard van de buren geleased in plaats van gekocht, maar dat deed ik te goeder trouw, kijk maar, hier heb ik een rekening van de buurman voor het leasen, toevallig net zoveel als een paard kost. Dat komt toch op hetzelfde neer?’’ ,,Sinterklaas. Dat kan niet, zouden wij zeggen. Bent u seniel aan het worden of bent u een oplichter? Geef dat geld terug!’’

Lees verder
29 november 2009

Brandbrief SP: Stop platwalsen Celtic Fields bij Ees

De ontsluiting van de N34 nabij Ees komt uitgerekend dwars over de aanwezige historische Celtic Fields. Dat besloot een meerderheid in de Staten, bestaande uit de coalitiefracties van PvdA, VVD en CU. En dat terwijl een alternatief aanwezig is. De huidige N34 moet volgens de plannenmakers van de provincie verlegd worden in zuidelijke richting en loopt dan over één van de laatste goed waar te nemen Celtic Fields (raat-akkers) van Drenthe.

Lees verder
28 november 2009

CO2 in Drentse bodem?

Dat het kabinet zich uitspreekt voor CO2 opslag kan een feit zijn, daarom is het nog geen feit dat het ook gaat gebeuren.
Eigenlijk heeft ook het kabinet voor zijn beurt gesproken. Tot nog toe heeft men nagelaten met de mensen in het noorden over het onderwerp CO2 opslag te overleggen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier