h

CO2 in Drentse bodem?

28 november 2009

CO2 in Drentse bodem?

Dat het kabinet zich uitspreekt voor CO2 opslag kan een feit zijn, daarom is het nog geen feit dat het ook gaat gebeuren.
Eigenlijk heeft ook het kabinet voor zijn beurt gesproken. Tot nog toe heeft men nagelaten met de mensen in het noorden over het onderwerp CO2 opslag te overleggen.

Mede op aandringen van de SP-fractie werd besloten dat het tijd wordt dat de provincie zelf informatie gaat geven over wat CO2 opslag in zou kunnen houden.

Ook het Drents parlement heeft nog niks besloten. Het zou mevrouw Klip daarom sieren wanneer zij zich niet op sleeptouw laat nemen door de wensen van Den Haag.
Verder is het misschien goed nog eens te benadrukken dat het zogenaamde energie akkoord tussen de noordelijke bestuurderen en de rijksoverheid bepaald geen spijkerharde overeenkomst is waaruit zou blijken dat die CO2 de Drentse bodem in gaat.
Over CO2 reductie staat in dat akkoord "waar mogelijk via CO2 afvang en opslag, rekening houdend met de omstandigheid dat CO2 afvang en opslag, zowel op nationaal als Europees vlak nog volop in beweging is".
Bovendien volgt daarop Artikel 7 waarin vermeld wordt dat het akkoord niet in rechte afdwingbaar is. Het akkoord is ook niet door het Provinciale Staten bekrachtigd.

Kortom: Het energie akkoord is wat de SP betreft in de discussie over wel of geen CO2 opslag in de bodem van weinig belang.
Dat Friesland nu een duidelijk signaal afgeeft, maakt nog eens duidelijk dat ook Drenthe helemaal niet aan dat energie akkoord vastzit of automatisch mee zou moeten werken met CO2 opslag.
Wel een probleem is dat niet de provincie maar het rijk bevoegd is voor de diepere ondergrond. Dat betekent dus dat de provincie uieindelijk naar andere wegen zal moeten zoeken (vergunning verlening) om invloed te houden op de besluitvorming.
Volgens de SP is CO2 opslag in de bodem afkomstig van een kolencentrale niet bepaald een duurzame oplossing voor het klimaatprobleem. Het is zelfs geen tijdelijke maatregel waar we wat mee opschieten.
Energieverspilling zou je CO2 opslag eerder moeten noemen, aangezien er veel energie nodig is voor het hele proces van afvangen en opslaan.
Bij CO2 opslag gaat het eigenlijk niet over het milieu maar vooral over hoe Nederland een woordje mee kan spreken in de emissie handel.
Voorlopig gaan we ervan uit dat ook de provincie Drenthe tot een verstandig besluit zal komen.
En net als GroenLinks sluit de SP acties niet uit.

U bent hier