h

Begroting 2017

9 november 2016

Begroting 2017

Foto: provincie Drenthe / www.drenthe.nl

Tijdens de begrotingsbehandeling diende de SP een motie in voor meer Biologische landbouw in Drenthe.

lees hier de bijdrage:

Tijdens de behandeling van de programmabegroting in de commissie FCBE is al veel gezegd. Toch wil de SP in haar inbreng voor een zevental punten uw aandacht vragen.

  1. Openbaar bestuur en biologische landbouw

We richten ons in Noordelijk verband de komende tijd op een aantal gemeenschappelijke prioriteiten. Waaronder de toekomst van het landbouwbeleid. Het rijk komt in 2017 met een garantstellingsregeling om de omschakeling van reguliere naar biologische landbouw te ondersteunen. Bij de onderdelen toekomst gerichte landbouw en natuurlijk platteland kwamen we het woord biologische landbouw niet tegen. We hebben het wel over duurzame landbouw en kringlooplandbouw. En de inspanningen die door de boeren worden gedaan om beter om te gaan met het milieu en de bodem zijn natuurlijk ook heel goed. Maar we zouden het als SP toch fijn vinden als we hier in Drenthe op de een of andere manier het aandeel biologische landbouw kunnen vergroten. We hebben hier een motie voor voorbereid waarvan ik het dictum zo zal voorlezen. We zijn nieuwsgierig naar en horen dan ook graag van het college wat de inzet uit Drenthe voor de biologische  landbouw zal zijn en of  het College de kansen en de voordelen ervan ziet ?  Dan nu het dictum …

  1. Economie

De provincies Drenthe, Fryslan en Groningen gaan door nauw samen te werken de circulaire economie versnellen. De circulaire economie zorgt voor duurzaam gebruik van grondstoffen, energiearme productie en hergebruik van afval. We zijn blij met de inzet van die versnelling. Onze motie over circulaire economie van afgelopen maart hebben we ingetrokken omdat we genoeg voornemens van dit college zagen of zien. Wel zijn we benieuwd naar de Roadmap circulaire economie waar op Drentse schaal onze visie, strategie en handelingsperspectief wordt beschreven volgens blz. 21 van de begroting. Het zou dan ook mooi zijn als we deze Roadmap een keer in de Staten kunnen bespreken, al was het alleen maar om onze kennis erover te vergroten.

  1. Bereikbaarheid

We hebben tijdens de bespreking in FCBE de gedeputeerde gevraagd hoe het staat met het onderzoek naar een goede verbinding tussen Emmen en Hoogeveen en Meppel. Het belang daarvan wordt algemeen erkend maar we hebben van de gedeputeerde geen duidelijk antwoord gekregen over de stand van zaken, vandaar dat we de vraag herhalen. In de vorige termijn van de Staten is veel gezegd over Hoogeveen als intercitystation. Het is akelig stil op dit moment. Of moeten we dit interpreteren als oorverdovend stil?

  1. Duurzame ruimtelijke ontwikkeling

Het is goed dat de noordelijke provincies een retailDeal hebben afgesloten met minister Kamp van Economische Zaken waarin ze afspreken het aantal vierkante meters winkeloppervlakte drastisch naar beneden te brengen. De SP vindt ook dat nieuwe winkels zich in de centra moeten vestigen en niet aan de randen van de stad. We juichen het toe dat de drie Noordelijke provincies volgend jaar met een Noordelijke retailagenda komen (website provincie Groningen). Met een Binnenstadsfonds en een herstructureringsfonds heeft de provincie Drenthe duidelijke instrumenten gecreëerd ter ondersteuning van haar gemeenten bij de aanpak van hun kernen. Wel een compliment waard.

  1. Milieu, energie en bodem

De uitvoer van het programma asbestvrij wordt volgend jaar gestart met het asbestvrij maken van de Drentse daken. We hebben nog 8 jaar om minimaal 3600 asbestdaken (boeren= boerderijen) te verwijderen. Het is ook alweer acht jaar geleden dat de SP hier in de Staten pleitten voor een asbestverwijderingsplan. We zijn blij dat volgend jaar daar serieus mee van start wordt gegaan. Ook al maken we ons wel een beetje bezorgd over het budget. Want in programma vijf zien we een daling van het totaalbudget ipv een flinke impuls om de daken asbestvrij te krijgen.

Houdt dat in dat er nog een nieuw investeringsvoorstel naar de Staten komt?

  1. Cultuur

De provincie wil cultuurconvenanten afsluiten met de gemeenten. De SP vraagt aandacht voor de volwasseneneducatie in kunst en cultuurland. De gemeenten hebben daar zwaar de bezem door gehaald omdat zij dat niet als een kerntaak zagen en daarop dus bezuinigd mocht worden. Bij behandeling van de cultuurnota heeft de SP gewezen op deze sluipende afbraak. Het druist voor ons in tegen het uitgangspunt van iedereen kan meedoen, kunst en cultuur voor iedereen. Waar blijft  de bijdrage aan zelfredzaamheid en het invulling geven aan je eigen leefbaarheid.

  1. Tenslotte

We hebben al bij de bespreking in FCBE opgemerkt dat we over het financiële gedeelte van de begroting weinig hebben op te merken. Die opmerking staat nog steeds. We zullen dan ook voor deze begroting stemmen met een kanttekening, dat we iedere financiële steun aan verdere toekomstige ontwikkeling van GAE weg gegooid geld vinden. Hoe vaak mag iemand blijven zitten ?

Reactie toevoegen

U bent hier