h

SP: Niet meewerken aan CO2 opslag

17 april 2010

SP: Niet meewerken aan CO2 opslag

ASSEN – De Provincie wil baas zijn in eigen bodem. Dat beweert GS naar aanleiding van het voorlopig ontwerp Drentse structuurvisie ondergrond. Naar de mening van de SP gaat Drenthe voor gaas met deze structuurvisie ondergrond. In deze visie staat namelijk doodleuk dat Drenthe twee lege gasvelden beschikbaar gaat stellen voor een demonstratieproject CO2-opslag. En dat zonder dat wie dan ook daarover mee heeft kunnen beslissen. De SP brengt daarom a.s. woensdag een motie in stemming om vooralsnog niet mee te werken aan de opslag van CO2 in de bodem van Drenthe.

De provincie heeft een rapport gemaakt getiteld “Met Drenthe de diepte in, ontwerp structuurvisie ondergrond”. Daarin zijn een aantal zaken netjes onderzocht. Met de ondergrond in Drenthe kunnen talloze nuttige zaken gedaan worden. Drinkwaterwinning, het benutten van warmwater in de bodem, (tijdelijke) opslag van gas in leeggekomen gasvelden, enz. Gedeputeerde Klip meent echter dat er niks te doen is aan een eventueel voornemen van het rijk om CO2 in de Drentse bodem op te slaan, dus daar zijn alvast wat locaties voor aangewezen. Drenthe wikt, het Rijk beslist. Voor een proef wijst men ofwel velden bij Vries, bij Eleveld en Roden aan ofwel het veld bij Annerveen. Grootscheepse opslag zou na 2020 bij voorkeur in de “zuurgas velden” in Zuidoost-Drenthe moeten plaatsvinden. Het rapport moet nog voorgelegd worden aan het Drentse parlement.

Ondertussen gaat gedeputeerde Klip alvast al wel praten met de demissionaire Minister van Economische Zaken Van der Hoeven. Dat gesprek is een paar keer uitgesteld, maar de gedeputeerde is nu volgens de laatste berichten van plan eind april te gaan. Maar waarover gaat zij daar praten en met welk mandaat? Zo vraagt de SP zich af. De Drentse Staten hebben zich namelijk nog helemaal niet uitgesproken. De provincie heeft dus nog geen standpunt over het voorlopig ontwerp Drentse structuurvisie ondergrond en al helemaal niet over de wenselijkheid van CO2 opslag in de Drentse ondergrond.

De SP wil daarom door middel van een motie duidelijkheid scheppen. De SP wil dat Drenthe vooralsnog niet meewerkt aan de opslag van CO2 in de bodem van Drenthe. In ieder geval eerst de proef in Barendrecht afwachten. En ook eerst een goed maatschappelijk debat over nut en noodzaak van CO2 opslag. SP-Statenlid Ko Vester: ,,In Friesland heeft Provinciale Staten unaniem een dergelijke motie aangenomen. We zijn benieuwd wat de Staten in Drenthe gaan doen’’.

Klik hier voor motie.
Klik hier voor Voorlopig ontwerp Drentse structuurvisie ondergrond
Klik hier voor bijlage Met Drenthe de diepte in Ontwerp structuurvisie ondergrond

 

U bent hier