h

SP wil nu eens een keer duidelijkheid rond Vuelta

12 juni 2009

SP wil nu eens een keer duidelijkheid rond Vuelta

Op 29 augustus gaat de Vuelta in Assen van start. Naast alle enthousiaste verhalen over dit “unieke en historische topevenement” vindt de SP dat het de hoogste tijd is dat het Drents parlement precies geïnformeerd wordt over de organisatie van het wielerfestijn. Welke risico’s loopt de provincie, wat zijn precies de kosten, wie verdienen aan de Vuelta, op welke manier zorgt de provincie ervoor dat de sport in Drenthe kan profiteren van het evenement, wie controleert de Directeur van de Stichting “Vuelta ’09 Drenthe Holanda”, wie is verantwoordelijk voor wat, op welke manier houdt de provincie de vinger aan de pols indien de organisatie uit mocht draaien op een financieel debakel?

Voor de Vuelta heeft de provincie gekozen voor een structuur die aan Directeur Jos Vaessen alle vrijheid geeft om het evenement vorm te geven. De provincie Drenthe heeft zich verplicht 2.220.000 Euro over te maken aan de Spaanse organisatie. De zogenoemde verwervingskosten. Gemeentes als Assen en Emmen betalen daaraan mee. Dat geld zijn de overheden dus domweg kwijt.
De stichting La Vuelta heeft de organisatie van de Vuelta in Drenthe in handen. Inkomsten verwerft de stichting uit sponsoring en hospitality. De vlaggen van de sponsors, de VIP-ontvangsten, de verhuur van standplaatsen van hamburgertenten, de shirtjes en de petjes. In hoeverre de provincie direct of indirect daaraan bijdraagt door als sponsor op te treden is niet duidelijk.
Voorts is er sprake van allerlei nevenactiviteiten tijdens de Vuelta, eveneens betaald door de provincie onder de noemer stimulering van de breedtesport.

De SP vindt het van belang dat GS nu eens een keer met echte informatie komt. De fractie heeft daarom een reeks vragen gesteld. Zo wil de SP weten op welke manier de provincie precies bijdraagt aan de Vuelta en wat dat kost. Ook wil de SP weten welke stimulans precies uitgaat van de Vuelta voor de deelname aan sportactiviteiten in Drenthe door mensen in Drenthe zelf. Welke resultaten beoogt men precies?
Ook wil de SP weten wat het voordeel is van een constructie waarbij één Directeur, te weten de heer Vaessen, verantwoordelijk is voor de gehele organisatie van het wielerevenement, terwijl de stichting verder commissarissen telt in de personen van gedeputeerde Haarsma, diverse burgemeesters en wethouders uit Drenthe en andere bestuurders. Bestuurders die dus geen enkele afstand houden van de organisatie en tegelijkertijd niet op de normale democratische wijze door het Drentse parlement of gemeenteraden te controleren zijn. Bij voorbaat ingepakt en tegelijkertijd niet gehouden verantwoording af te leggen.
De SP wil daarom weten of de constructie niet op gespannen voet staat met artikel 158 lid 2 van de provinciewet waarin bepaald is dat provincie bestuurders slechts deelnemen of zitting nemen in stichtingen “indien dit bijzonder aangewezen moet worden geacht voor de behartiging van het openbaar belang”.

U bent hier