SP haalt verhalen op van omwonenden van mijnbouw in Drenthe
SP haalt verhalen op van omwonenden van mijnbouw in Drenthe
De afgelopen maanden waren er meerdere aardbevingen in of nabij Drenthe. Bewoners met schade hebben nog steeds vaak moeite om die vergoed te krijgen. Tegelijkertijd staan er meerdere plannen op stapel voor nieuwe of intensievere mijnbouw in Drenthe. De SP vindt dat er te weinig wordt geluisterd naar de bewoners hierover en neemt daarom zelf het initiatief om verhalen te verzamelen.
SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Een jaar geleden kwam de parlementaire enquête Groningen uit. De conclusies waren snoeihard. De belangen van omwonenden waren structureel genegeerd. Een jaar later is de aandacht weggeëbd en is er weinig aandacht voor bewoners in Drenthe die schade hebben door mijnbouw of zich zorgen maken over nieuwe mijnbouw. Wij willen hun verhalen wel horen.”
De SP is tegenstander van nieuwe gas- en oliewinning en afvalwaterinjectie zeker wanneer de lokale bevolking hier niet achter staat. De partij vraagt omwonenden om hun verhaal in te sturen via Doemee.sp.nl/mijnbouwschade Alle verhalen worden gebundeld in een zwartboek. SP Statenlid Simon Zandvliet: “In Groningen lukte het bewoners om strijd te winnen doordat ze zich verenigden. Wij willen ook in Drenthe verhalen van gedupeerden gaan bundelen om samen sterker te staan. Er is te weinig aandacht voor de mensen met schadde en er wordt te weinig geluisterd naar de zorgen van omwonenden. Dat moet stoppen.”
- Zie ook:
- Energie
Reacties
Als uit het handelen van de overheid blijkt dat zij de belangen van de burgers negeert en haar mandaat tegen de wil van de meerderheid van deze burgers gebruikt is er naar mijn mening sprake van onbehoorlijk bestuur en dient de overheid door de rechter te worden teruggefloten.
Hallo,
Ik maak me grote zorgen over de plannen van de NAM en de nieuwe manier van oliewinning.
We hebben hier in een enquête gehouden, 57% is tegen de plannen. Het lijkt allemaal vriendjespolitiek en geld regeert.
Er worden meer aardbevingen verwacht… dat kan men ons toch niet aandoen. Schoonebeek mag geen Groningen 2 worden.
Wat ik niet begrijp dat er jaarlijks miljarden liters schoon water met chemicaliën gemengd word ,om de olie uit de bodem halen. Daarna word het naar 3000 meter diepte geïnjecteerd in het gasveld, met kans op aardbevingen. Er is ook manier om te zuiveren ( circulair).
Waarom doen ze het niet op deze manier ,ze hebben immers het beste met de Schoonebekers voor .Maar daar geloof ik niet meer,net zo min dat ze zeggen dat het olieveld niet meer te koop staat. We worden besodemieterd waar we bijstaan. De olie moet op de goedkoopste manier de grond uit met alle gevolgen van dien. EKZ is de grootste aanjager denk ik die hebben het grootste economisch belang, en mijn kinderen en kleinkinderen zijn de klos als het hier gaat beven. Er was all een aardbeving net over de grens met Duitsland op 2km afstand waar we onzettend van geschrokken zijn.
Reactie toevoegen