h

Motie Bibob

13 juli 2022

Motie Bibob

Foto: onbekend / google

Onze motie om gemeenten bij aankoop van een vakantiepark een bibob-procedure te laten starten en om indien gewenst ambtelijke ondersteuning te bieden is aangenomen.

Lees hier de bijdrage van Wim Moinat:

Voorzitter, collega’s, wij hebben best lang geworsteld met de formulering van deze motie.
We willen namelijk absoluut niet dat de provincie onbedoeld de deur openzet voor bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels. Daar hebben we in het recente verleden in den lande al voldoende voorbeelden van gezien. Zie ook de publicatie in de Telegraaf van 15 juni jl.
 
En dan wil je dat ook gewoon zo in je eigen provinciale regels opnemen, maar dat blijkt dan niet zomaar te kunnen.
 
Uit het antwoord op onze vragen aan de juridische afdeling van de provincie blijkt dat wij als provincie GEEN Bibob kunnen instellen bij de verkoop van vakantieparken.
Dit kan wel als een overnamepartij subsidie zou aanvragen bij de provincie EN er een vermoeden is van ernstig gevaar voor misbruik van de subsidie.
De wet natuurbescherming ligt wel bij de provincie, maar die kan dan weer niet leiden tot een Bibob.
Dat kan wel bij een bouwvergunning, maar dan door de gemeente. Dat is dan wel weer afhankelijk van of er al mogelijkheden zijn ingebouwd in hun regelgeving.
Vandaar onze insteek op een gezamenlijke aanpak van gemeenten met de provincie, waarbij wij kennis en eventuele ambtelijke ondersteuning kunnen inzetten ter ondersteuning van de gemeenten.

Reactie toevoegen

U bent hier