Het dilemma met het EK Wielrennen 2023
Het dilemma met het EK Wielrennen 2023
Op de agenda van PS afgelopen woensdag stond de vraag of we het EK wielrennen van 2023 naar Drenthe willen halen en daar 900.000 euro voor beschikbaar te stellen.
Lees hieronder onze bijdrage:
VZ, wat veel mensen niet weten is dat bij de oprichting van de SP er nog behoorlijk gediscussieerd is om de naam. Veel leden waren voor de naam: Sportieve Partij, nou ja, u weet inmiddels, het is Socialistische Partij geworden. Ik wil hiermee duidelijk maken dat we een heel warm hart hebben voor sport!
Op de site van NOC/NSF staat: ‘sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes’.
Daarbij komt dat nog veel meer mensen er graag naar kijken en/ of hun favorieten aanmoedigen. Alle reden dus om sport nadrukkelijk in de schijnwerpers te zetten, zou je zeggen…
Het stukje over gezondheid gaat vooral op voor de amateursport. De commerciële druk die er bij veel professionele sporten ligt op resultaat, zorgt juist voor het tegengestelde.
Topsporters leven wel vaak heel gezond: ze letten op hun voeding en bewegen veel. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar is topsport wel zo gezond? Topsporters vergen vaak jaren achter elkaar het uiterste van hun lichaam, ze halen alles eruit wat er in zit. Bovendien staan sporters onder grote druk om te presteren, wat soms leidt tot levensgevaarlijke keuzes, zoals dopinggebruik. (gezondheidsplein.nl)
Zo’n verzoek om subsidiering van een commercieel evenement is altijd weer een dilemma. Wat weegt zwaarder, het sportieve of het geld? We willen graag dat mensen actief zijn, gezond leven en daar staat sport in zijn algemeenheid wel voor. Maar dan hebben we het wel over de breedtesport, de jongens en meisjes die hun eerste doelpunt maken, of net wat verder springen dan de rest.
Dit voorstel gaat over het grote geld, de commerciële wereld die sport heeft omarmt als verdienmodel. Moet je als overheid die bedrijven stimuleren met subsidies, met gemeenschapsgeld dus. Die afweging moet je wel heel zorgvuldig maken.
Dan is het ook fijn dat RTV Drenthe al een onderzoekje heeft gedaan naar het effect van het vorige grote wielerevenement in Drenthe. Conclusie (heel kort door de bocht) Wel grotere omzet in horeca en toeristische sector, maar geen aantoonbare toename van actieve sporters.
Drenthe profileert zich graag en veel als de fietsprovincie van Nederland. Dat is samen met onze natuur een ijzersterke combinatie en dat moeten we ook vooral blijven doen.
Tijdens de behandeling in de commissie hebben we goed geluisterd naar de gewisselde argumenten en de effecten op de brede sportbeoefening op basis van de toelichting van onder andere de gedeputeerde, en daarom zullen we dan ook niet tegen dit voorstel gaan stemmen...
- Zie ook:
- Sport
Reactie toevoegen