h

Vragen Smaling (SP) aan minister van EZ over uitblijven onderzoek windturbines bij Lofar.

12 september 2016

Vragen Smaling (SP) aan minister van EZ over uitblijven onderzoek windturbines bij Lofar.

Foto: ruimtelijkeplannen.nl / www.ruimtelijkeplannen.nl

SP tweedekamerlid Eric Smaling stelt vragen aan de minister van Economische Zaken over het uitblijven van het onderzoek naar de plaatsing van windmolens bij Lofar. Smaling wil ook weten wat de reden is voor het afzeggen van het gesprek met de Drentse gedeputeerde Stelpstra.

Vragen van het lid Smaling (SP) aan de minister van Economische Zaken over het uitblijven van het onderzoek van het agentschap Telecom over de plaatsing van windturbines bij Lofar.

1.

Klopt het dat het onderzoek door agentschap Telecom - naar de plaatsing van windmolens bij Lofar - niet zoals toegezegd meteen na het reces aan de Provinciale Staten en de Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe wordt gestuurd? Wat is de reden dat die toezegging is ingetrokken?

2.

Klopt het dat het rapport inmiddels wel gereed is? Klopt het eveneens dat een overleg tussen u en de gedeputeerde op het laatste moment is afgezegd?

3.

Is het annuleren van het gesprek met de gedeputeerde gelegen in het feit dat uw ministerie vooral bezig is om de zienswijze van de provincie Drenthe te weerleggen, u niet wenst te praten over de door hen geboden oplossingen en vooral aandringt op een ander plan? Kunt u uw antwoord toelichten?

4.  

Wanneer besluit u tot een heroverweging rondom de Groningse en Drentse Veenkoloniën? Of zet u door en neemt u de verantwoordelijkheid voor de vernietiging van a. een historisch energielandschap en b. de sociale cohesie in een groot gebied?

5

Bent u bereid besluitvorming uit te stellen totdat de MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse)zon vs. wind-op-land (motie Smaling[1]) is uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?


[1]

 Met de motie Smaling c.s. (Kamerstuk 30 196, nr. 452) wordt de regering verzocht een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit te voeren naar de huidige en verwachte ontwikkelingen van energieopwekking uit zon en wind op land en het resultaat mee te wegen bij investeringsbeslissingen.

Reacties

Niet alleen vragen naar een maatschappelijke, maar zeker ook eens DOORvragen naar een economische kosten/baten analyse. Op de site van de groenerekenkamer.nl staan al berekeningen waaruit blijkt dat juist de sociaal zwakkeren straks het gelag gaan betalen. De kosten van het energieakkoord kunnen oplopen tot enkele honderden euro's per maand.

Reactie toevoegen

U bent hier