SP en GroenLinks houden motie medicijnafval aan
SP en GroenLinks houden motie medicijnafval aan
SP en GroenLinks houden motie medecijnafval aan. De motie roept op om te komen tot een regionaal inzamelsysteem voor restanten medicijnen en gebruikte en ongebruikte injectienaalden. Gedeputeerde Stelpstra gaat eerst in overleg met de vereniging van Drentse gemeenten omdat er ook landelijk gesprekken gaande zijn. Stepstra wil hiermee bestuurlijke drukte op meerdere niveau's voorkomen.
Lees hier de bijdrage van Frank van de Pol
We zijn met zijn allen het afval aan het scheiden. We hebben een grijze, groen, blauwe en oranje container bij huis staan. Er staan glas-, textiel en inzamelcontainers voor luiers op straat. In de supermarkten staan containers voor afgedankt frituurvet, lege batterijen en spaarlampen.
Momenteel zijn er geen uniforme afspraken over de inzameling van overtollig medicijnafval in de provincie Drenthe. Medicijnafval (inclusief injectienaalden) verdwijnt nog te gemakkelijk in het restafval of verdwijnt in het riool met alle gevolgen en risico’s voor mens en milieu.
De SP, en ik hoop ook GS en PS, vindt het een maatschappelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het gescheiden inzamelen en verwerken van medicijnafval adequaat verloopt.
Een onderzoek onder apothekers door de SP heeft duidelijk gemaakt dat een aantal apotheken geen medicijnafval (meer) inneemt of voornemens is hiermee te stoppen. Apothekers geven als reden de te hoge bijkomende kosten voor het afvoeren van de medicijnen. Het gaat dan o.a. om de transportkosten, het anonimiseren en het aanbieden bij de milieustraat als chemisch bedrijfsafval waar voor betaald moet worden.
Medicijnen zijn klein chemisch afval (KCA) ofwel klein gevaarlijk afval (KGA). Gemeenten zijn op basis van de Wet milieubeheer verantwoordelijk voor de inzameling van klein chemisch afval. Gemeenten bieden daarom voor particulieren de mogelijkheid aan om medicijnafval af te geven bij de milieustraat die in sommige gevallen meer dan 20 kilometer verwijderd is van het woonadres.
Waterschappen en waterbedrijven constateren dat de vervuiling van het oppervlakte- en drinkwater toeneemt als gekozen wordt voor de gemakkelijke weg: door de wc spoelen of in de vuilnisbak gooien.
Fabrikanten van onder meer batterijen zijn verplicht hun ‘productverantwoordelijkheid’ te nemen en moeten meebetalen aan de afvalverwerking van hun product. Maar met medicijnen kan dat niet, geeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan. Daarvoor verschillen zowel het product als de situatie eromheen zozeer, dat het ministerie productverantwoordelijkheid voor medicijnen niet wenselijk acht en zelfs het bespreken ervan niet aan de orde is.
Het ministerie van I&M geeft aan dat veel zaken een rol spelen bij de hoeveelheid medicijnafval. Zo is het medicijngebruik vooral in de laatste levensfase vaak hoog. Na overlijden blijven grote hoeveelheden medicijnen over.
Vandaar deze motie inzameling van medicijnafval. Mede ingediend door GroenLinks.
- Zie ook:
- Milieu
Reactie toevoegen