h

Van Dijk: Stop nu met gebruik levensgevaarlijke chroomverf

5 juni 2015

Van Dijk: Stop nu met gebruik levensgevaarlijke chroomverf

Foto: SP

Minister Hennis moet het gebruik van chroomverf bij defensie onmiddellijk stopzetten. Dat stelde SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag voor in het debat over de giftige verf. Van Dijk: ‘Honderden mensen zijn al ernstig ziek geworden door blootstelling aan de giftige verf. Zolang de minister niet kan garanderen dat de chroomverf 100 procent veilig wordt gebruikt, is het gebruik ervan absoluut onaanvaardbaar.’

Minstens 15 jaar heeft defensiepersoneel zonder adequate bescherming gewerkt met Chroom-6, de kankerverwekkende stof die wordt gebruikt in verf voor militair materieel. Van Dijk: ‘Het is een schande dat dit kon gebeuren. En nog altijd weigert Hennis het gebruik stop te zetten omdat het niet zou kunnen. Onderzoekers zeggen dat dit heel goed kan. Het is dus een kwestie van politieke wil. Willens en wetens worden mensen in gevaar gebracht. Dat is uiterst pijnlijk voor de mensen die nu nog moeten werken met chroomverf.’

Reactie toevoegen

U bent hier