h

Mogelijk boycot Philips verlichtingsarmaturen

19 februari 2015

Mogelijk boycot Philips verlichtingsarmaturen

De Provincie Drenthe moet desnoods geen straatverlichting van Philips Lighting meer aanschaffen. Dat vindt de SP. Wanneer blijkt dat de werkgelegenheid in Emmen bij Philips niet op een fatsoenlijke manier gegarandeerd is, zou de Provincie haar inkoopbeleid moeten heroverwegen.

Onlangs kondigde Philips 240 ontslagen aan in Emmen. Op dit moment bestudeert een zogenaamde Taskforce onder leiding van werkgeversvoorman Wientjes de alternatieven.

SP lijsttrekker Wim Moinat: ,,De Provincie heeft 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' hoog in haar vaandel staan. Ook bij het inkoopbeleid. Onlangs noemde de heer Tichelaar de handelwijze van Philips bij ontslag van 240 werknemers van een gezond bedrijf 'maatschappelijk onverantwoord'. Naar onze mening kan het niet zo zijn dat Philips vanwege nog grotere winst het bedrijf in Emmen zou mogen sluiten en de productie van armaturen verplaatsen naar Polen omdat de lonen daar lager zijn. En dat terwijl de werkloosheid in Drenthe hard toeslaat.

De SP Drenthe heeft in een open brief aan de directie van Philips Lighting erop gewezen dat er een fatsoenlijke oplossing moet komen voor de werkgelegenheid in Emmen en voor de betrokken werknemers. Mocht dat uiteindelijk niet het geval zijn dan vindt de SP dat de Provincie Drenthe zal moeten bepalen of er in de toekomst nog producten van Philips Lighting aangeschaft kunnen worden.

De SP heeft alle Drentse gemeentes eveneens aangeschreven en zal de kwestie zo nodig ook bij andere provincies en gemeentes buiten Drenthe aankaarten. Moinat: ,,Philips Lighting is actief in de markt van openbare verlichting. Daarin spelen gemeentes, Provincies en het Rijk een grote rol. Als opdrachtgever is het aan de overheid om desnoods hardhandig duidelijk te maken aan welke eisen zij waarde hecht. Niet alleen aan het product zelf maar ook op het vlak van rechten van werknemers.

Reactie toevoegen

U bent hier