h

Vliegveld Eelde staart in zwart gat

21 oktober 2014

Vliegveld Eelde staart in zwart gat

Afgelopen week bleek dat Ryanair de vluchten vanaf Groningen Airport Eelde (GAE) per 2015 staakt. 'Of vliegveld Eelde deze klap te boven komt is de vraag', zegt SP-statenlid Martijn van Middelaar. 'Miljoenen aan overheidsinvesteringen blijken in dat geval weggegooid geld'.

Hoezo een te klein achterland? Natuurlijk gaat het goedkomen met Eelde! Dat beweerden althans de opeenvolgende directies en leden van de Raad van Commissarissen van Groningen Airport Eelde (GAE). Het vliegveld zou zelfs binnen enkele jaren zwarte cijfers kunnen draaien, als de overheid voldoende zou investeren in een verlengde startbaan en andere infrastructuur. Het verhaal ging er jarenlang als zoete koek in bij de meerderheid van de drentse volksvertegenwoordiging. De verlengde baan moest er komen, want GAE ging groeien!

Begin dit jaar bleek een meerderheid in de staten niet langer bereid nieuwe subsidieaanvragen van de luchthaven te honoreren De luchthaven had op dat moment een nieuwe brandweer kazerne en een nieuwe terminal op het verlanglijstje ingeleverd.

Luchtvaarteconoom Philippe Boucher volgt de ontwikkeling van vliegveld Eelde intensief. Keer op keer waarschuwde hij voor te optimische verwachtingen rond de groei van passagiersaantallen. Nu Ryanair het vliegveld de rug toekeert ziet hij nauwelijks toekomst voor het vliegveld in de huidige vorm: ,,We moeten er ernstig rekening mee houden dat het einde van Eelde sneller nadert dan we tot nu toe konden voorzien", verklaarde hij voor RTV Drenthe. Naar verwachting zal het aantal passagiers op Eelde door het afhaken van Ryanair met 20% dalen.

De SP is aan de ene kant geschrokken van het slechte nieuws voor Groningen Airport Eelde, maar aan de andere kant niet verrast. De fractie pleitte keer op keer voor een realistische kijk op de mogelijkheden van GAE, zonder de omgeving nodeloos verder te belasten. Nu de toekomst van GAE onzekerder lijkt dan ooit heeft de fractie opnieuw vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten of men inmiddels nagedacht heeft over een plan B. Is het bijvoorbeeld nog mogelijk GAE om te vormen tot een bescheiden luchthaven die alleen in de vakantieperiode open is voor vakantievluchten?

SP-statenlid van Middelaar: ,,In Drenthe staat het OV onder druk. In de nieuwe dienstregeling wordt opnieuw geschrapt omdat Den Haag op het OV bezuinigt en de provincie niet bereid is zelf in de buidel te tasten. Voor vliegveld Eelde was jarenlang het omgekeerde geval. Het kon allemaal niet op. Groei, groei, groei. Wij vinden dat het roer nu echt om moet. Kijk of Eelde op bescheiden schaal toekomst heeft. Anders is de kans groot dat het vliegveld domweg binnen afzienbare tijd moet sluiten”.

 Hier audio van Dhr Boucher met RTV Drenthe

Reactie toevoegen

U bent hier