h

SP vraagt uitspraak Drentse Staten over frisse lucht op school

2 juli 2013

SP vraagt uitspraak Drentse Staten over frisse lucht op school

De GGD waarschuwt dat bij 80% van de Drentse basisscholen sprake is van een matig binnenklimaat. De luchtkwaliteit heeft een belangrijke invloed op de gezondheid van leerlingen en onderwijzend personeel, en op hun leerprestaties en functioneren. De SP in Drenthe bepleit een Drenthe brede aanpak: Zorg voor een CO2-meter in ieder klaslokaal

Frisse en schone lucht op school is een basisvoorwaarde voor leerlingen en leerkrachten. In klaslokalen kan het al snel benauwd worden. Veel mensen in een relatief kleine ruimte en onvoldoende ventilatie leidt tot hoge concentratie CO2. Ongeveer 15% van de leerlingen heeft in meerdere of mindere mate last van astmatische klachten en is extra afhankelijk van een goed binnenklimaat.
SP-statenlid Oosterlaak:

,,Frisse lucht in de klas moet vanzelfsprekend zijn. Voldoende en ook bewust ventileren is noodzakelijk. In sommige gebouwen gaat dat eenvoudig door ramen of roosters op tijd open te zetten, soms zijn extra maatregelen zoals mechanische ventilatie noodzakelijk. Toch komt een aanpak van het probleem slechts moeizaam van de grond. Wij stellen daarom voor te beginnen met een CO2-meter in ieder klaslokaal. In een motie vragen we het college daarvoor een uitvoeringsplan te maken’’. 

Volgens de SP past een plan voor CO2-meters in de klas in een gezond beleid van de provincie. Drenthe heeft de sensor techniek als één van de innovatieve sectoren aangemerkt. Bovendien houdt de provincie zich nu al bezig met het monitoren van de kwaliteit van het onderwijs.
Oosterlaak: Een CO2-meter in ieder klaslokaal betekent dat meteen gesignaleerd wordt waar en wanneer er problemen zijn met de luchtkwaliteit. Dat is een begin. Wanneer de concentratie CO2 in een lokaal teveel oploopt is het tijd voor maatregelen. Daar kan niemand dan meer omheen’’.

Provinciale Staten van Drenthe;
in vergadering bijeen op woensdag 3 juli 2013;

overwegende dat:
1.de GGD aangeeft dat rond de 80% van de Drentse basisscholen een matig binnenklimaat heeft.
2.een slecht binnenmilieu in scholen een negatief effect heeft op de gezondheid van leerlingen en onderwijzend personeel, en op hun leerprestaties en functioneren.
3.in het Bouwbesluit een verplichting is opgenomen dat in verblijfsruimten in nieuw te bouwen en te verbouwen scholen voor het primair onderwijs een CO2-meter aanwezig moet zijn. Tevens is de maximale CO2-concentratie voor nieuwbouw sinds kort verlaagd van 1000 ppm naar 950 ppm.
4.in verouderde schoolgebouwen meestal geen mechanische ventilatie aanwezig is en men aangewezen is op natuurlijke ventilatie, bijv. het openzetten van ramen en luchtroosters. Als een school is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat het personeel weet wanneer ramen en luchtroosters opengezet moeten worden. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt;
5.door een CO2 indicator te plaatsen kan de leerkracht tijdig maatregelen nemen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt.
6.de rijksoverheid in juni 2013 heeft besloten dat vanaf volgend jaar elke basisschool één gratis CO2-meter per school kan krijgen via de GGD.

zijn van mening dat:
-in elke klas op de Drentse basisscholen zonder mechanische ventilatie een CO2-meter aanwezig moet zijn.

BESLUITEN:
Het college op te dragen, voor de behandeling van de begroting 2014, met een plan te komen dat er voor zorgt dat per 01-01-2014 in elke klas zonder mechanische ventilatie een CO2-meter hangt.

Namens de fractie van de SP Drenthe

Philip Oosterlaak

U bent hier