h

Was er sprake van belangverstrengeling commissaris WMD?

30 mei 2013

Was er sprake van belangverstrengeling commissaris WMD?

SP nodigt College uit alsnog stelling te nemen.

Natuurlijk. Integriteit in het openbaar bestuur is belangrijk. Dat vindt ook GS van Drenthe. Maar wat gebeurt er in de praktijk als het er alle schijn van heeft dat een bestuurder een scheve schaats rijdt? Volgt er dan een onderzoek? Volgen er maatregelen? Of toch maar liever een andere kant uitkijken en zo snel mogelijk het deksel op de beerput?

In de kwestie van de mogelijke belangenverstrengeling van voormalig commissaris WMD Kuper kreeg de SP in eerste instantie noch van GS, noch van de voorzitter van de Raad van Commissarissen van de WMD antwoord op de hamvraag: Was er in de ogen van de Drentse bestuurders wel of niet sprake van belangenverstrengeling? De SP stelt daarom opnieuw schriftelijke vragen in een gevoelige kwestie.

Voormalig lid van de Raad van Commissarissen van het waterleidingbedrijf Drenthe, dhr Kuper maakte onlangs bekend dat hij ging werken bij de Dierentuin Emmen, als ‘relatiebeheerder’. Een opmerkelijke stap aangezien betrokkene binnen de RvC indertijd voorstander was van een omstreden deal tussen de Dierentuin en de WMD ten gunste van het verkrijgen van leningen voor de nieuwbouw van de Dierentuin. Kuper had indertijd al een dubbele pet op. Als voormalig wethouder van de gemeente Emmen was hij mede verantwoordelijk voor de Emmense dierentuin en de even prestigieuze als financieel risicovolle plannen voor nieuwbouw. Volgens de SP rijst de vraag nu zeker, nu betrokkene als privé persoon ook nog eens betaalde werkzaamheden voor de dierentuin gaat verrichten, of hier geen sprake is van (mogelijke) belangenverstrengeling. Moet het gunnen van deze betaalde functie als ‘relatiebeheerder’ niet ook gezien worden als beloning voor eerdere diensten?

De provincie Drenthe is voor 50% aandeelhouder van de WMD en levert de voorzitter van de RvC. Tot voor kort was de verantwoordelijke Drentse gedeputeerde milieu tevens voorzitter RvC van het nutsbedrijf. Inmiddels is een externe voorzitter aangesteld. In eerste instantie liet GS op vragen van de SP weten dat het aan de Raad van Commissarissen zelf is om toe te zien op het vermijden van elke vorm en schijn van belangenverstrengeling. De onlangs namens Drenthe benoemde externe voorzitter van de Raad van Commissarissen, dhr Jansen, liet de SP bij nadere vragen echter vervolgens weten dat de RvC ‘gezien onze rol geen deel uit kan maken van het debat tussen u en het college van GS. Wij zijn dan ook niet in de gelegenheid om inhoudelijk op uw vraag te reageren’. Van het kastje naar de muur. Kafka op de Drentse hei.

,,Dat een meneer Kuper mogelijk het algemeen belang en het eigenbelang in elkaars verlengde ziet, daar kun je al van alles van vinden. Maar het lijkt me dat als hier inderdaad sprake is van de ‘schijn van belangenverstrengeling’, zoals dat in het bestuurlijk jargon heet, dat het verantwoordelijk bestuur daar ook echt afstand van moet nemen”, vindt SP fractievoorzitter Philip Oosterlaak. ,,Het is te zot voor woorden dat met het benoemen van een externe voorzitter van de Raad van Commissarissen, niemand meer verantwoordelijk is om een antwoord te geven op de vraag vanuit de Drentse volksvertegenwoordiging hoe het zit met de integriteit van de besluitvorming. Het gaat hier om miljoenen deals rond de nieuwe dierentuin aan belastinggeld en geld van een nutsbedrijf’’. De SP heeft daarom opnieuw schriftelijke vragen aan GS gesteld.

U bent hier