h

Verhuurderheffing ramp voor sociale woningbouw in Drenthe

11 maart 2013

Verhuurderheffing ramp voor sociale woningbouw in Drenthe

Woningcorporaties moeten 1,7 miljard per jaar gaan betalen aan verhuurderheffing. Uit onderzoek blijkt dat door de heffing de corporatiesector, zonder ingrijpende maatregelen, binnen enkele jaren failliet gaat. De SP in Drenthe inventariseerde bij de Drentse woningcorporaties wat hun plannen zijn om dit te voorkomen.

De zeven geïnterviewde Drentse woningcorporaties moeten samen jaarlijks 55 miljoen aan verhuurderheffing gaan afdragen. Hierdoor worden investeringen in de Drentse woningmarkt ernstig beperkt. De Drentse corporaties hebben in totaal 311 miljoen aan plannen voor nieuwbouw, renovatie en onderhoud in de ijskast gezet. De corporaties doen er alles aan om oplossingen te vinden mocht de wet, ondanks hevig verzet, toch doorgaan. Een aantal corporaties geven aan dat er gedwongen ontslagen zullen vallen.

SP Statenlid Louise Smits: “Als de 311 miljoen hier definitief niet wordt geïnvesteerd in de bouw dan is dat een ramp voor Drenthe. De investeringen door corporaties in renovatie, isolatie en nieuwbouw zijn juist nu zo ongelooflijk belangrijk voor het behoud van werkgelegenheid en de leefbaarheid in Drenthe”.

De SP verwacht dat door het uitblijven van de investeringen van de Drentse corporaties ongeveer 3000 manjaren aan werk in de bouw in Drenthe op de tocht komen te staan. Op de website www.sp.nl/huren worden de gevolgen van de verhuurderheffing landelijk bijgehouden en kunnen huurders een enquête invullen.

U bent hier