h

Centrum Links nodig voor Noord Nederland

18 september 2012

Centrum Links nodig voor Noord Nederland

De kemphanen die voor de verkiezingen tegenover elkaar stonden, lijken nog geen week later elkaar in de armen te vallen. Het kabinet Rutte II met steun van de PvdA lijkt in aantocht. De partijen zijn tot elkaar veroordeeld, meent een groot deel van de politiek en commentatoren. VVD en PvdA kregen immers de meeste stemmen. Grote meningsverschillen? Ruil standpunten uit en aan de slag. Het land moet geregeerd worden! Een regering van VVD en PvdA die elkaar de bal toespeelt is echter het laatste dat goed is voor ons land en al helemaal niet voor Noord Nederland.

Allereerst is een paars kabinet het laatste dat veel kiezers die de PvdA of de VVD groot maakten beoogden. Afgelopen weken waren we voor de SP op campagne. Regelmatig vertelden kiezers dat men nog twijfelde tussen SP en PvdA. Een reden om ondanks een voorkeur voor de SP toch een stem op de PvdA te overwegen was dat deze kiezers met een stem op Samsom een eind hoopten te maken aan het rechtse regeringsbeleid. Met een VVD/PvdA kabinet geeft Samsom deze kiezers precies wat zij zeker niet willen. En hetzelfde geldt idem dito op rechts. Rechts Nederland likt zijn vingers immers af bij een regering zonder links en koos VVD.

Het samengaan van liberalen en sociaal democraten bleek tot nog toe een heilloze weg. Paars leverde uiteindelijk een technocratisch en vooral zielloos bestuur op. Zonder idealen en zonder interesse voor wat er in de samenleving leeft. In Drenthe bestuurt al geruime tijd eenzelfde onzalige twee-eenheid van VVD en PvdA de provincie. Over belangrijke kwesties als hoe de miljoenen voor de dierentuin in Emmen het beste besteed kunnen worden is echter geen redelijke discussie mogelijk. Het optreden van het Drents bestuur was halfbakken, om de beloofde gelden van het rijk voor de natuur in Drenthe binnen te slepen. En de PvdA weigert terug te komen op de bezuinigingen op sociaal cultureel Drenthe, met verwijzing naar de afspraken met de VVD over invoering van marktwerking. De deals zijn gemaakt, de kaarten geschud. Een lamlendig Drents bestuur het resultaat.

Belangrijke problemen in Drenthe en in ons land vragen echter geen politiek van uitruilen of van pappen en nathouden. De problemen rond de ziekenhuizen in Drenthe moeten nu opgelost worden. Verloskunde in Meppel moet openblijven en ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen moet de spoedeisende hulp behouden. Dat betekent dat de macht van verzekeringsmaatschappijen nu een halt moet worden toegeroepen, zodat gewone streekziekenhuizen niet afgerekend worden op omzet. Voor de politiek een kwestie van kiezen.
De armoede waar tienduizenden kinderen in Noord Nederland mee te maken hebben, vraagt nu om verbetering van de koopkracht van de laagstbetaalden, zodat voorkomen wordt dat kinderen met een leeg broodtrommeltje naar school gaan. Nu kiezen voor sociale politiek.
De economie van het noorden heeft impulsen nodig. Investeringen in woningbouw en openbare werken. Niet bezuinigen vanwege het boekhouden, maar nu mensen aan het werk en samen uit de crisis. Kiest de politiek daarvoor of niet.

Bij de verkiezingen heeft Nederland gekozen. Gekozen tussen sociaal en liberaal. Het werd linksom. Het kabinet Rutte is zijn meerderheid kwijt. Drenthe kleurde rood. Tijd dus voor een ander beleid. Een centrum links kabinet is niet alleen mogelijk maar ook hard nodig. Een kabinet van PvdA en SP, samen met CDA en D66. Het kan als de leiders van politieke partijen een beetje visie hebben en oog voor wat er nu in de samenleving aan de hand is. Beter voor Nederland, beter voor het noorden en beter voor ons allemaal.

Philip Oosterlaak, fractievoorzitter SP-Drenthe
Jeroen Pomper, SP regio vertegenwoordiger Drenthe

U bent hier