h

“Slim en snel investeren voor een (financieel) zonnige toekomst voor Drenthe”

7 juni 2012

“Slim en snel investeren voor een (financieel) zonnige toekomst voor Drenthe”

Een massaal Drents zonne-energieprogramma. Volgens de SP betaalt die investering zich driedubbel uit. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee van gebruikers en ook goed voor de financiën van Drenthe.

Tijdens de eerste speciale staten bijeenkomst over de financiële toekomst van Drenthe stelde de SP voor nu slim en snel te investeren in zonne-energie.

Door nu te investeren in zonne-energie en de bewoners en bedrijven een percentage te vragen van hun lagere energienota creëert Drenthe een win-win situatie. De reserves worden voor de inwerkingtreding van de wet Hof ingezet. Drenthe wordt de groenste provincie. Werkgelegenheid wordt gestimuleerd. Wonen en ondernemen wordt aantrekkelijker door lagere energielasten en Drenthe creëert hiermee structurele inkomsten voor de toekomst.

,,We moeten naar een samenleving die we met een gerust hart achter kunnen laten aan onze kinderen. Die droom kunnen we dichterbij brengen met dit plan. Dat zou fantastisch zijn'', aldus SP-woordvoerder Alie Dekker in de commissie vergadering.

Met de verwachte invoering van de wet Hof zullen lagere overheden met geheel nieuwe financiële spelregels te maken krijgen. De uitgaven moeten ieder jaar strak in evenwicht zijn met de inkomsten. Maar dat zou ook inhouden dat extra uitgaven uit reserves aan strenge regels gebonden zijn.

In alle provincies wordt nu heel hard nagedacht om de gevolgen voor hun begrotingen op te vangen. Er worden verschillende scenario’s bekeken. De reserves kunnen elders worden gestald, de motorrijtuigenbelasting gaat omhoog en/of nog meer bezuinigen. Er komen donkere wolken aan maar pasklare oplossingen liggen nog niet op de plank. De SP hoopt dat haar plan voor een zonniger toekomst gesteund zal worden door de andere fracties in de tweede bijeenkomst op 20 juni.

U bent hier