h

Bodemloze put Nieuw Dierenpark Emmen?

10 januari 2011

Bodemloze put Nieuw Dierenpark Emmen?

Rond de Kerst viel een brief van de gemeente Emmen bij de provincie in de bus. Het plan voor het nieuwe Dierenpark op de Es, een onderdeel van het Atalanta project, zou duurder uitvallen, zo liet College van Burgemeester en Wethouders van Emmen weten. Van de kant van de provincie is 12 miljoen extra nodig, hadden de plannenmakers in Emmen uitgerekend. Svp zo snel mogelijk overmaken…..
Het College van GS van de provincie Drenthe stuurde de hete aardappel linea recta door naar Provinciale Staten met het verzoek maar even een beslissing te nemen.

,,Te gek voor woorden’’, vindt SP fractievoorzitter Oosterlaak. ,,In Emmen maar ook bij de provincie is men het spoor volledig bijster. Kennelijk hebben de plannenmakers zich grandioos verrekend voor het nieuwe Dierenpark. En dat terwijl men zich ook al verrekend had met de bezoekersaantallen voor het oude Dierenpark, dat haast failliet ging. Nu raken daar tientallen mensen hun baan kwijt.Veel vertrouwen wekt dat allemaal niet. Maar ook bestuurlijk stinkt deze zaak. Van de zomer, op 5 juli 2010, tekenden de gemeente Emmen en de provincie pontificaal een samenwerkingsovereenkomst over het Atalanta project. Handtekeningen van GS-leden Vlietstra en Haarsma, alsmede van burgemeester Bijl van Emmen. In die overeenkomst staat letterlijk “De gemeente is eindverantwoordelijk voor het totaalconcept en voert de eindregie en is daarmee risicodragend. De provincie beschouwt de afgesproken bijdragen als maximumbedragen.’’
Zowel de gemeente Emmen als de provincie Drenthe hebben dus een handtekening gezet onder die afspraak. Kritische vragen over de risico’s van het Atalanta project in Provinciale Staten werden de afgelopen jaren steeds beantwoord met verwijzing naar afspraken met Emmen. Natuurlijk, een ambitieus plan, zo hield de toenmalige gedeputeerde Bats de Staten voor. Maar in Emmen was men zelf verantwoordelijk en zou men alle risico’s dragen. Leden van PS hoefden zich daar geen zorgen over te maken…….

Zo langzamerhand is niemand meer geloofwaardig als het om de nieuwe Emmense Dierentuin op de Es gaat, constateert Oosterlaak. ,,Het College van Emmen niet omdat men niet in staat is een plan dat voor Emmen en voor Drenthe als geheel van belang is in goede banen te leiden. Bovendien breken de Emmense bestuurders hun woord, zodra de financiële problemen boven het hoofd groeien. Maar ook het provinciaal bestuur blijkt in het geheel niet thuis te zijn. Het College heeft nog tot van de zomer Provinciale Staten volledig op het verkeerde been gezet met informatie die onjuist blijkt te zijn over de risico’s voor de provincie van het Atalanta project. En GS houdt zich niet aan afspraken, vastgelegd in een convenant, waar twee Gedeputeerden voor getekend hebben. De bestuurlijke puinhoop is compleet. Als klap op de vuurpijl trekt GS nu de handen geheel af van de aanvraag van Emmen aan de provincie. Zoekt u het uit, wij weten het niet meer. Een beschamende vertoning voor het dagelijks bestuur van onze provincie’’.

De SP heeft om te beginnen een reeks vragen aan GS van Drenthe gesteld.

1 Is het juist dat in de bovengenoemde overeenkomst tussen de gemeente Emmen en de provincie Drenthe die nog maar enkele maanden geleden werd aangegaan, overeengekomen is dat de gemeente Emmen risicodragend is?
2 Is het juist dat in diezelfde overeenkomst tussen de gemeente Emmen en de provincie Drenthe overeengekomen is dat Drenthe niet meer dan de overeengekomen maximumbedragen bij zal dragen?
3 Is het juist dat de gevraagde bijdrage van 12 miljoen euro een extra bijdrage van de provincie betekent?
4 Is de conclusie naar uw mening gerechtvaardigd dat de gemeente Emmen met het verzoek tot het toekennen van een extra investeringsbijdrage voor realisatie van DPE-Next in strijd handelt met de bestaande afspraken?
5 Ziet u het gemeentebestuur van Emmen als een betrouwbare partner bij het realiseren van het Atalanta project? En waar baseert u dit op?
6 Wat is uw reactie naar de gemeente Emmen nu men zich niet aan de overeenkomst wenst te houden?
7 Geldt voor het ontstane financiële gat een collectieve verantwoordelijkheid van het Emmense College, is er een bestuurder in Emmen die zich persoonlijk politiek verantwoordelijk acht, of ligt dat nog in het midden?
8 Welke garanties heeft de provincie dat de gemeente Emmen zich in de toekomst aan afspraken kan en wil houden?
9 Is het juist dat de gedeputeerde Bats ondermeer in de Statencommisse BFE de verzekering heeft gegeven dat de risico’s voor het Atalanta project niet bij de provincie maar bij de gemeente Emmen zouden liggen?
10 Momenteel ligt er een verzoek van de gemeente Emmen aan de provincie om bij te dragen in het ontstane tekort. Mogen we constateren dat de gedeputeerde Bats een voorstelling van zaken heeft gegeven die niet aansluit bij de werkelijkheid waarmee de provincie zich nu geconfronteerd ziet? Of bent u van mening dat de Gedeputeerde de Staten volledig heeft ingelicht over de risico’s van het Atalanta project?

U bent hier