h

CO2 avond in Eleveld ,,Het wordt je door de strot geduwd’’

24 september 2010

CO2 avond in Eleveld ,,Het wordt je door de strot geduwd’’

Eleveld, een mooi Drents dorpje onder de rook van Assen. Hier moet een immense hoeveelheid CO2 in een oud aardgasveld opgeborgen worden, volgens de plannen van het ministerie van EZ en VROM. In cafe Popken drommen zo’n tweehonderd Drenten samen bij een voorlichtingsavond van het Rijk.

,,Daar komt weer zo’n gladde meneer, zult u denken. Maar zo is het niet!’’, kondigt de vertegenwoordiger van VROM zichzelf aan. ,,Het besluit is er nog niet. Het is allemaal best ingewikkeld. En er komt nog een dialoog’’. Toch is de klok al gaan lopen, zo blijkt. Na de nodige studie is Eleveld als mogelijke Drentse locatie voor de opslag van CO2 in beeld. ,,We hebben in onze structuurvisie aangegeven waar je CO2 niet in de grond moet stoppen’’, meldt gedeputeerde Klip. ,,Vanwege het drinkwater, vanwege warmte-koude opslag, of andere provinciale belangen met betrekking tot de ondergrond kan het op sommige plaatsen zeker niet. ,,Daarmee geven we het rijk nog geen Carte Blanche. We willen gewapend met kennis en met visie de discussie aangaan’’. Vervolgens is er een inleiding over de wondere wereld van de geologie en de incidentele ervaringen met CO2 opslag tot nog toe.
Dan is er ruimte voor vragen. Hoe zit het met de veiligheid van het transport? -Dat is nog niet bekend. Het ontwerp tracé is er nog niet, maar zal ‘’uitermate nauwkeurig onderzocht worden-’’.
Geldt er een internationale normering rond CO2 opslag? -Daar wordt aan gewerkt-.
Was het niet de bedoeling eerst van de ervaringen van Barendrecht te leren? -Nou nee, dat kan jaren duren en zo lang gaan we niet wachten-.
Naarmate de avond vordert worden de antwoorden nietszeggender. Wie wordt eigenaar van dat opgeslagen gas? Is het geen tijd voor een alternatief plan: energie besparen en zonne-energie? Krijgt het noorden voor de eventuele opslag betaald? Waarom moet die opslag hier, waarom niet in zee? –de kosten, de politiek, de komende besluitvorming-, antwoorden de deskundigen.
SP-Statenlid Ko Vester herhaalt nog eens de vraag waarom de provincie de belanghebbenden, de bedrijven verenigd in de stichting BORG, met twee ton subsidieert ondermeer voor voorlichting. Waarom dan ook niet organisaties gesteund, die tegen opslag zijn? Volgens gedeputeerde Klip is dat niet partijdig. ,,Deze bedrijven stoppen miljoenen in dit project. Aan onderzoek, aan voorbereidingen. De provincie Groningen betaalt 6 ton mee voor BORG. Drenthe subsidieert BORG met 2 ton’’.

,,Het wordt je door de strot gedouwd. Daar komt het toch op neer’’, vinden diverse bezoekers na afloop. ,,Het gaat vanavond niet over onze zorgen. Over of er überhaupt wel kolencentrales moeten komen. Of je voor al dat geld dat CO2 opslag kost, niet veel beter alternatieve energie kunt ontwikkelen’’, vindt een ander. ,,Dit plan vraagt om actie’’, vindt een vertegenwoordiger van Greenpeace. ,,En actie zal er zeker komen’’.

Philip Oosterlaak

U bent hier