h

Geef camperaars de ruimte in Drenthe

6 augustus 2010

Geef camperaars de ruimte in Drenthe

Drenthe doet van alles voor de toerist. De voorzieningen voor camperaars blijven echter opvallend achter. Dat concludeert de SP voor het tweede achtereenvolgende jaar na een inspectie van de officiële gemeentelijke camperplaatsen. De SP-ers gingen een kijkje nemen op diverse plaatsen in de provincie en noteerden opvallende verschillen.

De camperplaatsen in Hoogeveen en Emmen zijn eigenlijk niet veel meer dan een parkeerplaats, met het bordje “camperplaats”, viel al meteen op. Eenvoudige voorzieningen als een kraan of een aansluiting voor electriciteit ontbreken veelal. ,,Zonde. Camperaars willen graag ergens een leuk plekje en vragen verder weinig. Laten we dat nou eens goed regelen’’, vindt de Drentse SP.

Subsidies voor het opzetten van een bed & breakvast. Vaarwegen opnieuw bevaarbaar. Bungalowparken te kust en te keur. Tonnen subsidie voor Marketing Drenthe. Toerisme is een speerpunt van de regionale economie. Maar niet elke toerist is in beeld. Vanuit de camperaars ontving de SP de afgelopen jaren opmerkingen dat Drenthe niet al te veel doet voor mensen die op pad zijn met hun camper. Terwijl dat vaak heel eenvoudig kan.

,,Mensen gaan op allerlei manieren op vakantie. Dat is allemaal prima. En de Drentse gastvrijheid is nog goed voor de regionale werkgelegenheid ook’’, vindt SP-er Renee Westerhof. ,,Dat economisch effect geldt ook voor de camperaar. Als je op pad bent met een camper, ga je geen huisje huren en misschien ook niet op een camping staan. Maar camperaars doen hier wel gewoon boodschappen, betalen entrees of gaan eens een keer uit eten. Ook dat is goed om de economie draaiend te houden’’.

De SP ging net als vorig jaar ter plekke kijken hoe het staat met de officiële gemeentelijke camperplaatsen in Drenthe. Staan er afvalbakken? Stromend water? Elektriciteit? Afvoer voor vuil water? Hebben mensen het naar hun zin?
In vergelijking met vorig jaar zijn er enkele verbeteringen aan enkele camperplaatsen gerealiseerd, constateerden de SP-ers. Zo is op de officiële gemeentelijke camperplaats in Assen inmiddels tegen geringe vergoeding water en elektriciteit verkrijgbaar. In Meppel is een prima gemeentelijke camperplaats gelegen bij de jachthaven, waar alle voorzieningen aanwezig zijn.
In Wijster is afgelopen jaar een particuliere camperplaats tot stand gekomen, op het terrein van een boerderij, midden in de natuur. Voor liefhebbers een absolute aanrader. Maar verder constateerden de SP-ers nog weinig nieuwe initiatieven voor meer en betere camperplaatsen in Drenthe. ,,Camperplaatsen op het erf bij de boer, is naar onze inschatting een prima optie, voor zowel de boer als de camperaar’’, zegt Westerhof. ,,De voorzieningen zijn al bij de hand, net als al het leven om de boerderij. Tegelijk een mooie bijverdienste om ook kleinschalige boerenbedrijven gezond te houden’’.
De SP hoopt met het jaarlijks onderzoek provincie en gemeentes erop te attenderen dat men tegen geringe kosten een categorie toeristen veel kan bieden. Westerhof: ,,Pak het eens practisch aan, zou ik tegen alle bestuurders willen zeggen. Niet altijd die filmpjes van Drenthe doet wat met je op de TV-reclame, die tonnen kosten. Maar gewoon je zaakjes op orde’’.
Klik hier voor rapport

U bent hier