h

SP: Volksraadpleging over CO2

2 juli 2010

SP: Volksraadpleging over CO2

ASSEN – Eleveld in Drenthe is in beeld om als onderaardse CO2 afval put dienst te gaan doen. Naast Eleveld zijn ook twee lege gasvelden in Groningen op dit moment in beeld, zo liet demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken weten. De besluitvorming rond de CO2-opslag ligt echter bij een nieuw kabinet. Met de aanwijzing van Eleveld doet Van der Hoeven er echter alles aan om over haar graf heen te regeren en het nieuwe kabinet alvast op het spoor van CO2-opslag te zetten.
Wat de SP in Drenthe betreft is het nog lang niet zover. CO2-opslag is niet iets dat eventjes door de strot geduwd kan worden, omdat een minister dat wel een goed plan lijkt. Bewoners in Drenthe moeten in ieder geval mee kunnen beslissen over een eventueel besluit om de ondergrond vol te pompen met CO2. De SP pleit daarom voor een volksraadpleging: JA of NEE tegen CO2 in de ondergrond.

Het lijkt het ei van Columbus. Lege gasvelden genoeg. Daar kan mooi het broeikasgas CO2 in. Opgeruimd staat netjes. En mogelijk levert het nog geld op ook, door de emissiehandel in CO2. Aan de opslag zitten echter behoorlijke nadelen:

- In de grond pompen van CO2 kost erg veel energie. CO2-opslag is daardoor een verspillende techniek. Op elke vier kolencentrales moet er één draaien om de geproduceerde CO2 de bodem in te persen.
- De veiligheidsrisico van CO2 transport en opslag zijn onbekend, zeker op langere termijn. CO2 is een gas, zwaarder dan lucht, dat in hogere concentraties ademhalingsproblemen en verstikking kan veroorzaken.
- Om de energievoorziening duurzaam veilig te stellen, zijn investeringen nodig in isolatie en in alternatieven zoals zonne- en windenergie. CO2 opslag is geen oplossing.

Het Drents parlement nam april 2010 een motie van de SP aan, waarin besloten werd “vooralsnog niet mee te werken aan de opslag van CO2 in de bodem van Drenthe” en GS verzocht werd “een maatschappelijk debat in gang te zetten over CO2-opslag”.

Wat de SP betreft is een dergelijk debat niet alleen een gelikte folder van de voorstanders. Ook de mening van de bevolking hoort gehoord te worden. De SP pleit daarom voor een volksraadpleging als afronding van de discussie over “JA of NEE CO2”.

U bent hier