SP-kiezers bedankt
SP-kiezers bedankt
De SP-Drenthe feliciteert de vijftien gekozen SP-kamerleden. En speciaal natuurlijk Emile Roemer die er prima in slaagde in enkele weken de klus van SP-lijsttrekker op zich te nemen. En natuurlijk ook hulde aan al onze mensen die opnieuw hun beste beentje voor zetten bij de campagne. Ondermeer waren we met de “rode lente in Drenthe” in de stadscentra aanwezig op zaterdag. Maar ook kwamen we als één van de weinige partijen met een folder bij heel veel mensen thuis.
In Drenthe behaalde de SP de volgende resultaten voor de verkiezingen 2010
Plaats: Stemmen: Percentage:
Aa en Hunze 1491 9.3 %
Assen 4722 12.2 %
Borger Odoorn 1544 9.8 %
Coevorden 1957 9.2 %
De Wolden 1037 7.0 %
Emmen 6635 11.1 %
Meppel 1910 9.9 %
Hoogeveen 3238 10.3 %
Midden Drenthe 1859 9.0 %
Noordenveld 1751 9.1 %
Tynaarlo 1666 8.2 %
Westerveld 993 7.8 %
Totaal 28803 9.9 %
Verkiezingsuitslagen in Drenthe
Met 9.9 procent van de stemmen, haalde de SP in Drenthe een uitslag voor 2010 die precies even hoog is als het landelijke SP-percentage in 2010. De SP is in enkele jaren tijd daarmee net zo vertrouwd geworden in Drenthe, als overal in Nederland. En dat terwijl de SP in 2007 voor het eerst mee deed aan de provinciale verkiezingen en alleen de SP-afdelingen Assen en Emmen al geruime tijd meedraaien.
De uitslag in Drenthe is overigens op zich niet verbazingwekkend gezien de landelijke trends. In het Noorden kiezen meer mensen op linkse partijen en krijgen VVD en PVV minder voet aan de grond dan in andere provincies. In het Westen is de VVD ineens immens populair, terwijl de PVV haar meest opmerkelijke opkomst in Limburg kent.
Opvallend voor de SP in Drenthe is ook dat de stemmen gelijkmatig over de gemeenten verdeeld zijn, waarbij de SP iets beter scoort in de steden. Maar in plattelandsgemeentes met relatief veel VVD stemmers, zoals De Wolden en Westerveld, blijft het percentage SP-stemmers niet ver achter.
Na de top uitslagen in 2006 met 15.9% van de stemmen voor de SP bij de landelijke verkiezingen en vervolgens voor de Drentse Staten in 2007 met 12.3%, volgden er enkele magere jaren, met iets minder aansprekende verkiezingsresultaten ondermeer voor het Europees parlement en voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat de SP voor de zorg, voor het onderwijs, voor de integratie, voor leefbare buurten en op nog veel meer vlakken met goeie alternatieven kwam, leek bijna vanzelfsprekend. In de media scoorde het niet en voor de kiezer als beeldbuiskijker leek “uit het beeld, uit het hart en uit de kiezersgunst” te gelden.
De verkiezingen 2010, het verlies met “een gouden randje”, waarbij de SP met 15 mensen in de Kamer vertegenwoordigd blijft, biedt echter alle kans de SP-alternatieven uitstekend onderbouwd onder de aandacht te blijven brengen. De SP is bovendien groot genoeg om een “kabinet van de samenleving” mogelijk te maken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met de linkse partijen aangevuld met het CDA. Het kan!
En er kan nog veel meer. Als SP doen we het graag samen met mensen in buurten, dorpen en bedrijven. Voor tienduizenden mensen in Drenthe is de SP de partij van hun keuze 2010 en voor nog veel meer mensen vertolkt de SP de standpunten waar zij zich in kunnen vinden. Een mooie inspiratie om er als SP hard aan te blijven trekken.
Philip Oosterlaak
fractievoorzitter
- Zie ook:
- Verkiezingen