h

Drenthe laat je tanden zien !!

19 maart 2010

Drenthe laat je tanden zien !!

In Meppel werd gisteravond de eerste van drie informatieavonden over de Drentse bodem voor de burgers gehouden. Gedeputeerden Klip en Haarsma deden hun best om duidelijk te maken dat CO2 opslag niet hun voorkeur heeft. Liever zetten ze in op Geothermie, warmte koude opslag en strategische opslag van water en gasvoorraden. De trieste conclusie is dat alleen verzet vanuit de Drentse bevolking de rijksbesluiten over CO2 opslag nog kan tegen houden. De Provincie heeft niets te vertellen over de diepe ondergrond. Half april komt de rijksoverheid met een lijst van locaties waar CO2 opgeslagen kan worden.

De aanwezige SP Statenleden Ko Vester en Renee Westerhof zijn er niet gerust op dat de Provincie en de Drentse burgers hun tanden zullen laten zien richting Den Haag. Westerhof gaf aan dat de oproep richting burgers over de bijeenkomst in Meppel veel te weinig aandacht heeft gekregen.De provincie zegde toe de volgende bijeenkomsten duidelijk onder de aandacht te brengen.

Vanaf 2016 moeten de vervuilers boetes gaan betalen voor CO2 uitstoot en de belastingbetaler mag er nu voor zorgen dat diezelfde vervuilers kans zien om daar onderuit te komen. De meest vervuilende bedrijven promoten het gebruik van fossiele, CO2-rijke brandstof met steun van de Europese belastingbetaler. Dat stelt een nieuw rapport van het Corporate Europe Observatory (CEO)

Al 1,5 miljard euro is er vanuit de EU betaald aan vervuilende energieproducenten. Onze eigen overheid heeft al 114,5 miljoen aan rijksgeld in de CCS projecten gestoken. Ook de Provincie Drenthe schenkt 2 ton aan een stichting in oprichting om de geesten rijp te maken voor CO2 opslag. Hoezo, de vervuiler betaalt? Daar is geen sprake van.

De SP is geen lobbyist voor de kolengigantjes als RWE en Vattenfall.
Liefst zo snel mogelijk de klimaatverwoestende kolencentrales uitfaseren en niet gewoon die ondingen verder faciliteren en bij laten bouwen.
Geen kolen maar zon en molen. Met Zonnepanelen en windparken hebben we de garantie dat het echt schoon is en we niet tot in de eeuwigheid bang hoeven zijn voor afval in de bodem.

Wij kiezen voor investeringen in schone energie. We kunnen niet toestaan dat onder de Drentse bodem een Magere Hein op kousenvoeten als een dief in de nacht binnen wordt gehaald.
Het wordt in ieder geval een pijnloze dood, voor de van niets wetende, slapende omwonenden. Niet alleen bij de putten maar door heel Noord Nederland moet dit gevaarlijke goedje getransporteerd worden. Je vraagt je in dat licht toch werkelijk af wat voor nut het heeft om Marketing Drenthe miljoenen provinciaal geld toe te stoppen om Drenthe als woon en werk Provincie te promoten.

Het heeft er alle schijn van dat machtige energieproducenten de touwtjes stevig in handen hebben. Deze week nog werd de raad van Barendrecht onaangenaam verrast. De CO2 opslag valt onder de crisis en herstelwet en is aangenomen in de Eerste Kamer. Nu kunnen gemeenten geen bezwaar meer maken tegen de opslag. Wat voor smerig trucje is er uitgehaald? Nu is het aan de individuele burger om bezwaar te maken. Waar burgers en bedrijven met hun planschadeclaim en bezwaren naartoe kunnen is niet duidelijk.

U bent hier