h

Bloemrijke weiden en lindebomen tegen bijensterfte

8 januari 2010

Bloemrijke weiden en lindebomen tegen bijensterfte

Assen. De provincie moet in actie komen tegen de bijensterfte. Dat vindt SP commissielid Gonny van der Laan. Door middel van schriftelijke vragen stelt zij het probleem bij de provincie aan de orde. Van der Laan wil dat Drenthe maatregelen neemt om de bijenpopulatie te vergroten.

“Bijensterfte is niet zomaar een probleem. 30% Van de wereldvoedselproductie is afhankelijk van goede bestuiving. In Nederland is er een afname van het aantal bijen van 20 tot 50% afhankelijk per streek. Uiteindelijk geeft de afname van het aantal bijen, dus ook grote economische problemen”, vertelt Van der Laan. De oorzaak van de sterfte moet volgens wetenschappers op meerdere vlakken gezocht worden; de varroamijt, blootstelling aan pesticiden, te eenzijdig stuifmeelaanbod, watergebrek, virussen en schimmels. In september 2009 werd hierover in Montpellier een groot bijencongres gehouden.

De complexe bijensamenleving spreekt tot de verbeelding. Insecten met een sociale structuur waarbij elke individuele bij, of het nou een werkster, een dar, of een koningin is, een eigen plekje heeft. De beestjes bouwen hun eigen onderkomen, slaan voedsel op en communiceren op hoog niveau met elkaar. In de landbouw, ook in Drenthe, is de imkerij een bekend gegeven.

Van der Laan: “Minister Gerda Verburg wil nog niet aan een verbod voor de zgn. neonicotinoiden, zoals al wel in landen als Duitsland en Engeland gebeurt. Die stoffen zijn mogelijke boosdoeners. Wel heeft ze een miljoen voor nader onderzoek ter beschikking gesteld dat dan weer jaren gaat duren. De provincie Drenthe kan ondertussen zeker wat doen. Bij het groenbeheer moeten flink meer permanent bloemrijke weiden komen. Ook de aanplant van lindebomen is nodig. Die boom levert voedsel voor bijen in tijden dat ze dat hard nodig hebben’’. Het beleid om bijensterfte tegen te gaan moet volgens de SP samen met imkers, gemeentes, boeren en andere groenbeheerders tot stand komen.

U bent hier