h

Sanering asbestcementdaken goedkoper dan niets doen

6 november 2009

Sanering asbestcementdaken goedkoper dan niets doen

06-11-2009 • SP-Kamerlid Remi Poppe heeft vrijdag bij een groep enthousiaste boeren in Borger Compagnie het rapport ‘Sanering asbestcementdaken, niets doen geeft ook veel kosten’ gepresenteerd. De SP pleit daarin voor een sanering van asbestcementen daken vanwege het risico voor de volksgezondheid.

Minister Cramer vindt dat de sanering asbestdaken geen prioriteit heeft. Volgens Poppe neemt zij het probleem echter niet voldoende serieus. “De minister kijkt alleen naar de kosten van de sanering, maar onderschat het risico voor de volksgezondheid. Bij een schuur met een dak van 1000 vierkante meter dat ouder is dan 20 jaar, kan bijvoorbeeld meer dan een kilo asbest per jaar vrij komen.”
Daarnaast vergeet de minister volgens Poppe dat niets doen jaarlijks miljoenen euro’s kost doordat er met grote regelmaat asbest vrijkomt bij branden. Het Wetenschappelijk Bureau van de SP onderzocht de kosten bij calamiteiten waarbij asbest vrijkomt. Deze kosten lopen jaarlijks in de vele miljoenen. Poppe: “Die miljoenen die we nu kwijt zijn aan mannen in witte pakken om verspreid asbest op te ruimen en alle bijkomende bureaucratie en juridische procedures, kunnen we beter besteden aan het preventief saneren van de daken. Hierbij laat ik alle gezondheidsrisico’s voor omwonenden en hulpdiensten nog buiten beschouwing.”
De Gezondheidsraad zal komend najaar een advies uitbrengen over de hoeveelheid asbest die in de buitenlucht mag zitten. Uit het conceptadvies dat in juli 2009 verscheen, blijkt dat de norm wat de Gezondheidsraad betreft 55 keer strenger moet worden. Poppe: “Landelijk liggen miljoenen vierkante meters asbest op daken van voornamelijk boerderijen. Rondom deze daken worden deze normen nooit gehaald. Saneren is dus de enige optie.”

klik hier voor uitzending RTV Noord

U bent hier