h

Start Vuelta kost miljoenen

30 juni 2009

Start Vuelta kost miljoenen

ASSEN – Naast de “verwervingskosten”, van 2.2 miljoen de kosten die de overheden zomaar kwijt zijn omdat het wielercircus in Drenthe start, betaalt de provincie ruim 1 miljoen voor “breedtesport” die strikt gekoppeld is aan de Vuelta. Vaak hele leuke activiteiten. Soms ook activiteiten waarbij andere aanvragers vermoedelijk slechts op hoongelach zouden kunnen rekenen, zoals de komst van 300 Spaanse jongeren om aanwezig te zijn bij de proloog, waarvoor de provincie 120.000 euro neertelt. Dat blijkt uit de beantwoording door het provinciebestuur van vragen van de SP.
Of de organiserende stichting La Vuelta uiteindelijk daarnaast niet afstevent op een fors verlies, is ondertussen de vraag. Vanwege de kredietcrisis is het bedrijfsleven over het algemeen een stuk minder scheutig met sponsoring. Maar ook met dat tekort weet de provincie raad. “We zullen gezamenlijk onze verantwoordelijkheid moeten nemen”, heet het bij de voorjaarsnota.

Inmiddels heeft de provincie antwoorden gegeven op eerder door de SP gestelde vragen. SP-fractievoorzitter Ooserlaak: ,,Wat ons betreft is duidelijk dat de provincie voor zichzelf geen duidelijk doel heeft met de Vuelta, anders dan dat “De Vuelta positief bijdraagt aan de profilering van de provincie Drenthe.” Hartstikke leuk. En ik geloof ook graag dat duizenden mensen een prima dagje Vuelta gaan beleven, maar de vraag is of je daar bij elkaar een paar miljoen gemeenschapsgeld aan uit moet geven. Wat ons betreft niet. Tegelijkertijd wil de provincie bijvoorbeeld voorlopig geen geld uittrekken voor een OV-kaart voor MBO’ers’’.

Duidelijk is ook dat de provincie voor schizofrene bestuurlijke constructies heeft gekozen om de organisatie van de Vuelta rond te krijgen. In de stichting La Vuelta zit gedeputeerde Haarsma op voordracht van de provincie als commissaris. Zodoende dient zij de stichting te controleren. Maar zelf wordt ze niet gecontroleerd als commissaris. Dat blijkt bijvoorbeeld op vragen van de SP over de kosten van de proloog en de kosten die de stichting La Vuelta zou kunnen betalen voor de huur van het TT-circuit, danwel omgekeerd de kosten die het TT-circuit aan La Vuelta zou moeten betalen omdat men een evenement naar het TT-circuit brengt waarvoor alle kosten al door de provincie betaald zijn, antwoordt het college dat men hier niks over kan zeggen. Oosterlaak: ,,En dat terwijl mevrouw Haarsma dus eigenlijk namens de provincie in de stichting La Vuelta zit, de provincie miljoenen aan het evenement betaalt en mevrouw Haarsma als sportgedeputeerde sowieso het naadje van de kous zou moeten willen weten’’. Ook beweert de provincie met droge ogen in haar beantwoording dat door het niet aangaan van een subsidierelatie met de stichting La Vuelta belangenverstrengeling uitgesloten is. ,,Onzin’’, vindt Oosterlaak. ,,De provincie is op alle niveaus betrokken bij La Vuelta. Dat is zo klaar als een klontje. En gedeputeerde Haarsma zit er helemaal tot aan haar nek in. Ze zit in de stichting La Vuelta en tevens is ze gedeputeerde. Door domweg geld te schenken aan de stichting La Vuelta, zonder voorwaarden te stellen zoals dat bij subsidies wel gebruikelijk is, heeft men de controle of al het gemeenschapsgeld dat feitelijk bij de organisatie van La Vuelta omgaat goed terecht komt alleen maar lastiger gemaakt’’.

Klik hier voor schriftelijke vragen en antwoorden.

U bent hier