h

SP motie groene stroom aangenomen

25 april 2009

SP motie groene stroom aangenomen

ASSEN – Projecten om alternatieve energie op te wekken, onder meer in Drenthe, lopen gevaar, omdat niet altijd gegarandeerd is dat deze energie op het net gezet kan worden. Je hebt een set zonnepanelen aangeschaft, en dan blijkt dat het overschot aan elektriciteit het net niet op kan. Ondermeer in Duitsland is dit wel geregeld. Hier is het zgn. Einspeisegesetz succesvol ingevoerd, waarmee groene stroom voorrang krijgt. In Drenthe is de capaciteit van het net tot op heden te klein om iedere nieuwe groene aanbieder toegang te kunnen bieden. Daar komt bij dat het Nederlands elektriciteitsnet tevens in gebruik is om overschotten en tekorten in elektriciteit in het buitenland elders in te zetten.

SP-Statenlid. Renee Westerhof, indiener van de motie: ,,We willen dat alternatieve energie in Drenthe een kans krijgt. We vinden dat de toegang tot het net nu opgelost moet worden.’’

In de door de SP ingediende motie vragen de Staten om er voor te zorgen dat duurzame energie vrijelijk aan het elektriciteitsnetwerk geleverd kan worden zonder onnodige beperkingen en extra kosten. Het Drents parlement wil het ministerie bewegen met spoed een wet aan de 2e kamer voor te leggen, waarin vrij baan voor groene stroom wordt geregeld.

U bent hier