h

Een kwart miljoen per jaar voor museum De Buitenplaats?

5 maart 2009

Een kwart miljoen per jaar voor museum De Buitenplaats?

Assen - ,,Voor mij is het de mooiste expositieruimte van Drenthe. Maar daarom nog geen museum’’, vond SP-Statenlid Ko Vester. De Drentse Staten spraken over de subsidie voor museum De Buitenplaats. De provincie is van plan 250.000 Euro per jaar in De Buitenplaats te steken. Dit naast een bijdrage van de gemeente. Een dergelijk fors bedrag is geen goed plan, vond Vester. De overige partijen in de Staten gingen wel door de bocht, ondanks dat men vraagtekens had.

De Buitenplaats biedt van alles. Zie www.museumdebuitenplaats.nl. De vraag is echter of de provincie Drenthe “De Buitenplaats” een bijzondere plaats moet geven, net zoals bijvoorbeeld het Drents Museum in Assen.
Vester was niet tevreden dat het museum er niet op gericht is een brede doelgroep binnen te laten. De Buitenplaats doet niet mee met Museumjaarkaart, CJP en 65 plus kaart. Het museum trekt jaarlijks slechts tussen de 26.000 en 29.000 bezoekers. ,,Dit museum is bovendien weinig Drents’’, vond Vester, refererend aan de subsidievoorwaarden. ,,Dan zou je nog eerder het klompenmuseum moeten subsidiëren. Maar waar het Hunebedmuseum iets over onze historie vertelt, of waar het Drents museum allerlei unieke stukken die met Drenthe verbonden zijn laat zien, is daar bij De Buitenplaats geen sprake van’’. De afgelopen jaren verschenen diverse rapporten over De Buitenplaats. In 2005 van Berenschot, in 2006 van Adante, in 2008 van BMC. Allemaal met ongeveer dezelfde conclusies, aldus Vester. ,,Vooralsnog hebben wij er geen vertrouwen in dat “De Buitenplaats” zich in de toekomst als Collectiemuseum voor figuratieve kunst in de gewenste richting zal en kan ontwikkelen.’’

U bent hier