h

Verkoop aandelen Essent: Onbegrijpelijk.

16 januari 2009

Verkoop aandelen Essent: Onbegrijpelijk.

Assen. De SP gaat stevig actie voeren om de verkoop van Essent te voorkomen. De bevolking dient eerst maar eens geraadpleegd te worden over wat zij ervan vinden. Nutsbedrijven zijn tenslotte van ons allemaal.

Belangrijke bedrijven kunnen niet zomaar aan de vrije markt overgelaten worden. Dat geldt zeker voor de electriciteitsbedrijven. Een goede en gegarandeerde stroomvoorziening is van belang voor elk huishouden. En voor de economie. Zonder stroom gaat letterlijk het licht uit. Wat de SP betreft is het een onverantwoord risico een dergelijk bedrijf over te laten aan "de markt". Niet de overheid maar aandeelhouders hebben het voortaan voor het zeggen, als de verkoop doorgaat. Vandaag Duitsers, morgen misschien weer anderen. Het verbazingwekkende is dat een hoop bestuurders kennelijk uit de categorie komen van de ezels die zich na de kredietcrisis net zo makkelijk aan dezelfde steen stoten.
Bovendien is RWE een bedrijf dat volgens insiders bepaald niet voorop loopt bij de overgang op schone energie. De meeste centrales van RWE draaien op steenkool of bruinkool.

De SP vindt dat alle aandeelhouders bij Essent de plicht hebben zich af te vragen wat in het belang van de bevolking is. Drenthe heeft 2.3 % van de aandelen van Essent in handen. Van de verkoopprijs van 9,3 miljard zou Drente dus enkele honderden miljoenen kunnen incasseren. De SP heeft in de Drentse Staten diverse malen ondubbelzinnig uitgesproken dat mogelijke verkoop van Essent geen doorgang moet vinden. Daarin werden we gesteund door GL. Ook de PvdA en CU lieten weten twijfels te hebben. Het college van Gedeputeerde Staten was dus op de hoogte dat de Staten geenszins zondermeer in zouden willen stemmen met verkoop. Het bevreemdt de SP dan ook dat Gedeputeerde Munniksma (PvdA) zich erop beroept dat er al een trein in gang gezet zou zijn, met de verkoop. Woensdag 21 februari vindt een eerste debat plaats in de statencommissie.

De SP start vanaf maandag een actie, met een speciale site, sportjes, debatten en handtekeningenlijsten. U hoort er meer over. A.s. maandag vindt een protestbijeenkomst voor het Essentgebouw in 's Hertogenbosch plaats. Drentse SP-statenleden zullen daarbij aanwezig zijn, om ook vanuit Drenthe de actie te ondersteunen.

U bent hier