h

SP: Geen onnodige drempels bij inleveren asbest

27 januari 2009

SP: Geen onnodige drempels bij inleveren asbest

Hoe kan een particulier asbest kwijt. Dat verschilt behoorlijk tussen Drentse gemeenten. Een inventarisatie van de SP-Drenthe geeft afhankelijk van de woonplaats sterk uiteenlopende resultaten. In Borger-Odoorn en Meppel is inleveren van asbest gratis en bovendien levert de gemeente gratis plastic folie om het asbest in te verpakken. In Coevorden, Noordenveld, de Wolden en Westerveld betaalt men enkele euro's per m3 en dient men zelf op zoek te gaan naar een veilige manier van verpakken. Dat kan beter, vindt de SP.

Volgens de SP moet het asbest probleem zo snel mogelijk aangepakt worden. Asbest is in Drenthe nog steeds op heel veel plekken aanwezig. Veelal als dakbedekking of als brandwerend materiaal in gebouwen. Bij bedrijven en ook bij particulieren. In de jaren zestig en zeventig is asbest veelvuldig in Drenthe toegepast. Die erfenis moet zo snel mogelijk veilig worden opgeruimd. Asbestziekten, als gevolg van vrijkomende asbestdeeltjes, maken jaarlijks honderden slachtoffers. Er zou daarom alles aan gelegen moeten zijn om asbest veilig uit het milieu te verwijderen. In iedere gemeente zou er allereerst een inventarisatie plaats moeten vinden van waar asbest verwerkt is, vindt de SP. Vervolgens dient er per gemeente een asbest verwijderingsplan te komen.

Het moet voor particulieren eenvoudig zijn te weten te komen waar men met het asbest naar toe kan, hoe dit verpakt moet worden aangeleverd en waar de verpakking en het vervoer aan moet voldoen. Voorlichting over dit onderwerp verschilt per gemeente. Ook verschilt het per gemeente of men gratis het asbest kwijt kan, of niet. De SP vindt dat gemeentes werk moeten maken van het verwijderen van asbest uit het milieu. Daar passen geen onnodige drempels bij.

Klik hier voor rapport.

U bent hier