h

SP-vragen over zandwinning in natuurgebied

2 december 2008

SP-vragen over zandwinning in natuurgebied

ASSEN – De SP verbaast zich over het voornemen van de provincie Drenthe om zandwinningsbedrijf Zeldenrust vergunning te verlenen en de natuurgebieden nabij Gasselte verder aan te tasten.

Gedeputeerde Staten (GS) willen Zeldenrust een milieuvergunning verlenen tot 1 januari 2013.
Eerder dit jaar brachten Staatsbosbeheer en de Milieufederatie Drenthe bezwaren in tegen de zandwinning, die plaats zou moeten vinden in bosgebieden in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). De Raad van State oordeelde echter dat, gezien het economisch belang van voldoende zand in de regio voor de bouw, winning noodzakelijk zou zijn.

Onlangs bleek echter dat verdere winning van zand bij Echten spoedig een aanvang kan nemen. De werkzaamheden voor een tijdelijke brug over de Hoogeveensevaart voor de afvoer van het zand zijn inmiddels gestart. Door speurwerk van de SP blijkt dat de productie van zand uit de put bij Gasselte begin 2011 kan starten; even snel als de te ontwikkelen productie bij Echten. Voordat een nieuwe zandput productie levert moet eerst een dikke laag ophoogzand verwijderd worden. Dat geldt in dit geval voor Echten, maar ook voor Gasselte. Tot 2011 kan de behoefte aan metsel/beton zand ondertussen voor Drenthe gedekt worden door de zandwinning bij Ellertshaar.

Voor SP Statenlid Renee Westerhof is dit aanleiding vragen te stellen aan GS. De SP wil weten of GS bereid is met Roelofs Zandwinning te spreken over de start van de winning bij Echten. Ook wil de SP weten of de winning bij Gasselte niet overbodig is. Westerhof: ,,Ik verwacht van de provincie Drenthe dat men een fatsoenlijke afweging maakt. Het opofferen van natuurgebieden lijkt nogal vreemd, als het ook anders kan’’.

U bent hier