h

SP onderbouwt weerstand tegen megastallen in Cassata.

15 september 2008

SP onderbouwt weerstand tegen megastallen in Cassata.

In het RTV Drenthe radio programma van zaterdag 13 september was SP-Statenlid Renee Westerhof te gast.
megastal

Samen met LTO consulent Stel, varkensboer Voesten uit Nijensleek en gedeputeerde Rein Munniksma werd gedebateerd over zin en onzin van megastallen in Drenthe. In Nijensleek wil varkensboer Voesten zijn bedrijf uitbreiden van 4.000 naar 14.000 varkens. Munniksma stelde de 2% varkens die in Drenthe gehuisvest zijn aan de orde. Als dit meer moet worden, bijvoorbeeld door aankoop rechten, dan moet dit breed bespreekbaar worden gemaakt. Westerhof stelde voor om door samenwerking tussen varkensboeren in een regio (clusters) oplossingen voor inkoop (voer en energie) en mestafvoer te zoeken. Eendracht maakt immers macht, zo stelde Renee Westerhof. De boer moet in wezen de ondernemer blijven. De SP vreest de infiltratie van veevoerderleveranciers en banken in de sector. Als die ontwikkeling inzet, dan wordt de boer niet meer dan een loonslaaf, opgejaagd door winstmaximalisatie. Natuurbescherming en dierenwelzijn hebben het dan definitief verloren. Nu gaan de varkens uit Nijensleek nog naar Duitsland. Je kunt verwachten, dat voor een paar Euro minder deze dieren helemaal naar Rusland getransporteerd worden voor de slacht.
Opzienbarend is dat de boeren uit de directe omgeving tegen de uitbreiding van de varkensmesterij zijn. Zij zien deze ontwikkeling als een aantasting van hun beroepsgroep. Bovendien bestaat het risico dat de omringende boeren bedrijven definitief op slot gaan door de extra ammoniakuitstoot van deze varkenmesterij.
De laatste berichten over megastallen zijn aanvragen voor;
244.000 legkippen in Gassleternijveensemond.
93.000 slachtkippen in Nieuw Annerveen.
15.000 mestvarkens in Roswinkel.
Wie volgt?
Westerhof vroeg gedeputeerde Munniksma, na zijn bezoek aan Westerveld ook even door te rijden naar Aa en Hunze en Emmen. Kan hij daar ook daar de betrokken wethouder deze megastallen uit het hoofd praten.
Of is het beter om toch maar die provinciale noodverordening voor te bereiden, vond Westerhof, die al eerder deze aanpak in de Staten bepleitte.

U bent hier