h

Drenthe geen plaats voor Varkens-mega-stallen

23 juli 2008

Drenthe geen plaats voor Varkens-mega-stallen

De Statenfractie van de Socialistische Partij in Drenthe heeft bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding van een varkensmesterij in Nijensleek. Deze mesterij moet volgens de aanvrager groeien van 4000 naar 14000 varkens. De SP steunt de veehouders en burgers in die regio die deze ontwikkeling tegen willen houden.
SP Statenlid Renee Westerhof vraagt zich bovendien af of de provincie Drenthe geen steken heeft laten vallen. Gedeputeerde Anneke Haarsma beweerde bij hoog en laag dat Drenthe verschoond zal blijven van megastallen. Haarsma zag echter geen reden om een verordening op te stellen om ongewenste ontwikkelingen zonodig te kunnen tegengaan.

Een mega-stal bij Nijensleek brengt tal van problemen met zich mee. De plattelandswegen zijn niet berekend op alle vervoersbewegingen. Er zijn risico’s met ziekte uitbraken onder de varkens. Het landschap wordt verder aangetast. Mogelijke stankoverlast. En bovendien is het een nieuwe stap richting industriële varkensvleesproductie, terwijl de SP voorstander is van een diervriendelijker veehouderij in balans met de omgeving.

Voorafgaand aan de invoering van de nieuwe wet ruimtelijke ordening (nWRO) per 1 juli 2008 drong de SP in het Drents parlement aan op het vaststellen van een provinciale verordening, zodat de provincie de bevoegdheid zou krijgen om het vastgestelde ruimtelijk beleid zo nodig zelf te kunnen handhaven. Nu dienen gemeenten afzonderlijk hierin op te treden. Een provinciale stok achter de deur was volgens Gedeputeerde Haarsma echter niet nodig. Zij zou een uitstekende verhouding en overleg hebben met de gemeenten. De gemeente Westerveld lijkt de uitbreiding echter van harte te stimuleren, zo constateert de SP. Het 1e precedent ligt nu, vlak na 1 juli, al breeduit op tafel van een gemeente die wel meewerkt aan een varkensflat. Westerveld spreekt van geen nieuwe maar een “uitbreiding van een bestaande activiteit”, waardoor de gemeente mee zou kunnen werken aan de plannen. De SP vreest dat de weg nu open ligt voor nog meer mega varkensstallen in Drenthe.

Naast de SP Statenfractie heeft ook de afdeling SP Westerveld bezwaar ingediend. Vanuit de bewoners en veehouders stromen de bezwaren inmiddels ook binnen bij de gemeente.
“De aanvraag is strijdig op vele punten van het Provinciaal Ontwikkelings Plan II”, zegt Renee Westerhof. Bovendien krijgt de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland de helft van de problemen op haar dak terwijl zij geen enkele bevoegdheid in de kwestie heeft. De huidige mesterij staat 50 meter van de Overijsselse grens. Aan zorgvuldigheid in de voorbereiding mag dus ook nog wel het een en ander gebeuren.

U bent hier