h

SP pleit voor asbest verwijderingsplan

22 juni 2008

SP pleit voor asbest verwijderingsplan


Assen. Help asbest het dak af. Daarvoor pleit de Drentse SP-fractie. De SP wil een brede aanpak om het asbestprobleem aan te pakken. Een aanpak die begint met een inventarisatie van het asbest zoals dat de afgelopen jaren toegepast is in diverse gebouwen.
Voor het urgente probleem van de grote asbest daken op ondermeer boerenschuren vindt de SP dat een apart plan nodig is om op korte termijn mee te starten.

In de jaren zestig en zeventig werd veelal gebruik gemaakt van golfplaten van asbestbeton. Deze platen naderen het eind van hun levensduur. Door erosie ruwen de platen op en kan materiaal uit de plaat vrijkomen, waardoor asbestvezels in de lucht terecht kunnen komen.
In Nederland zijn jaarlijks 900 doden te betreuren vanwege asbestziekten.
Een steeds groter aantal slachtoffers is daarbij niet direct arbeid gerelateerd.

De provincie werkt op dit moment aan een opruimactie “Pest aan asbest”, waarbij ondermeer zwerfasbest, oude golfplaten die ergens achtergelaten zijn, opgeruimd worden. Hieraan wordt 65.000 Euro per jaar beschikbaar gesteld. Dat vindt de SP prima. Maar de fractie wil graag een intensievere aanpak. In samenwerking met gemeenten, LTO, woningbouwverenigingen en milieuorganisaties zou een plan opgesteld moeten worden voor het verwijderen van asbest uit het leefmilieu. Om te beginnen is daarvoor een inventarisatie nodig om te bepalen waar asbest precies toegepast is.

Voor het urgente probleem van asbest in golfbetonplaten op daken ziet de SP veel in een gecombineerde aanpak. Het vervangen van de asbestplaten en het aanbrengen van installaties voor zonneenergie op de daken. In Noord- en Zuid-Holland wordt hier al mee gewerkt.

De SP heeft moties aangekondigd in Provinciale Staten om te komen tot een Drents asbest verwijderingsplan. Twee jaar geleden maakte RTV-Drenthe een programma over asbest op schuren, waarin de SP eveneens voor een aanpak van het probleem pleitte. Volgens de SP is het nu tijd spijkers met koppen te slaan.

Meer informatie is ondermeer te vinden in het rapport “Asbest het dak af”, van de SP en “Asbest in Kaart” van VROM.

U bent hier