h

Persbericht SP Drenthe "Oordeel over VVV in Drenthe te makkelijk"

11 april 2008

Persbericht SP Drenthe "Oordeel over VVV in Drenthe te makkelijk"

De besluitvorming van de gemeenten in Drenthe om de VVV de nek om te draaien is gebaseerd op drijfzand. Niet de VVV of de medewerkers zijn ouderwets.

Het is het verplichte kader en de zwaar verliesgevende IRIS-bonnen die de VVV als een molensteen om de nek hangen, constateert de SP. ,,De analyse wat er nodig is om de VVV’s goed te laten draaien, ontbreekt geheel’’, vindt SP-Statenlid Renee Westerhof. ,,Het kind met het badwater weggooien, dat dreigt hier te gebeuren’’.

Belangrijke oorzaak van het negatieve resultaat van de VVV winkels is gelegen in de verplichte winkelnering. Vaste afnemers maken de prijzen waar nauwelijks enige marge op zit. Het zijn dus die leveranciers en het kader die de VVV’s beperken in hun winstgevendheid. Bovendien kampt de VVV met het image dat alles gratis is. Daar kan de VVV zich maar moeilijk aan ontworstelen. De medewerkers hebben de afgelopen 7 jaren een grote verandering ondergaan. Zij zijn het die de toerist werkelijk gastvrijheid bieden. De VVV geven bovendien belangrijke ondersteuning aan vrijwilligers activiteiten. Zo’n 10.000 vrijwilligers in Drenthe die actief zijn in het toeristisch aanbod zijn afhankelijk van die VVV’s. De activiteiten van die vrijwilligers leveren de ondernemers heel veel omzet op en genereren daarom ook veel werkgelegenheid. Wie dit samenspel van tafel veegt kan de gevolgen niet overzien, maar is er wel verantwoordelijk voor.

Volgens Renee Westerhof, Statenlid namens de Socialistische Partij, zijn de gevolgen van het opheffen van de VVV’s desastreus: ,, Er zullen een niet te noemen aantal ontslagen vallen bij ondernemers en zeker een aantal ondernemers gaan failliet. Dat ligt ook deels aan die ondernemers. Velen profiteren wel van de VVV maar willen niet meewerken aan de instandhouding ervan. Gezegd moet worden dat toeristische ondernemers relatief veel meer adverteren dan andere ondernemers. Het seizoen is kort en je tent moet dan wel vol zijn.

Er zijn wel degelijk zeer goede mogelijkheden voor de VVV’s. Zo is de organisatie van groepsactiviteiten voor bedrijven en families/verenigingen winstgevend en succesvol. De service van hostes op de grotere bungalowparken biedt mogelijkheden excursies weg te zetten tegen aantrekkelijke prijzen. Waarom gebeurt dit bijvoorbeeld in alle landen rond de middellandse zee, maar niet in Drenthe? Evenzo de VVV als boekingskantoor voor activiteiten, is nu al succesvol maar kan nog veel verder uitgebouwd worden. De VVV als toeristische kwaliteitsbewaking van overnachtingaccommodaties is een gevraagde functie van de toeristen. Of de VVV als gesubsidieerde promotor van vrijwilligers activiteiten. Daarmee ontlast je de vrijwilligers en neemt de kwaliteit van het aanbod toe. Kortom: “ De VVV als superservice verlener tegen een aantrekkelijke prijs, maar niet meer gratis”.

De SP wil van de VVV Drenthe Plus een goed onderbouwd plan zien wat renderend is en perspectief bied voorde toekomst.

U bent hier