DE BROEIKAS VOORBIJ ??
DE BROEIKAS VOORBIJ ??
Op 27 oktober 2007 wordt in de stad Groningen een conferentie gehouden over energievoorziening tegen de bredere achtergrond van milieu en economie. Een aanleiding is de geplande bouw van vijf kolencentrales in ons land, waarvan twee aan de Eemshaven moeten komen te staan. De conferentie begint om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Plaats van handeling is de Statenzaal van het Provinciehuis, Martinikerkhof 12. De organisatie heeft plaats onder auspiciƫn van de fractie van de SP van de Provinciale Staten van Groningen.
De dag zal uit twee delen bestaan.
Het eerste deel, van 11.00 tot 12.30, zal gaan over de stand van zaken. Daarbij gaat het om de planning voor de
kolencentrales van o.a. NUON en RWE, de afvang en opslag van CO2, het bijmengen van biomassa en het gangbare denken over economie en de groei van het energiegebruik.
Het tweede deel, van 13.30 tot 15.15 gaat over de vraag hoe we, gegeven de stand van zaken, uit de broeikas kunnen komen, welke maatregelen wenselijk of noodzakelijk zijn en wat we kunnen verstaan onder een duurzame energievoorziening.
Van 15.15 uur tot 15.30 uur heeft een nabeschouwing plaats. Hierbij wordt gehoord de stand van zaken en gezien de inzichten en meningen over een duurzame energievoorziening bekeken wat dit zou kunnen betekenen voor het energiebeleid van de provincie Groningen.
Medewerking is toegezegd door de volgende personen:
- Huib Morelisse, CEO van het Duitse energiebedrijf RWE;
- Harmen Verbruggen, econoom, decaan Faculteit bedrijfskunde en Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam, bijzonder hoogleraar met als leeropdracht Milieu- economie aan de afdeling Ruimtelijke economie van eerder genoemde faculteit en plaatsvervangend directeur Instituut Voor Milieuvraagstukken (IVM);
- Lucas Reijnders, hoogleraar natuurwetenschappelijke milieuwetenschappen Open
Universiteit Nederland -OUN; deeltijd hoogleraar aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica - IBED (UvA) en medewerker Stichting Natuur en Milieu (SNM);
- Arjo Klamer, econoom, hoogleraar in de Economie van Kunst en Cultuur aan de Erasmus
Universiteit Rotterdam (EUR);
- Henk Pagnier, geoloog, onderzoeker bij TNO, deskundig op het gebied van de opslag van CO2;
- Paulus Jansen, civiel ingenieur, politicus, lid van de fractie van de SP in de Tweede Kamer,
aldaar woordvoerder energie en klimaat;
- Nina Holland , deskundige op het gebied van bio-/agrofuels, medewerker Corporate Europe
Observatory;
Gespreksleider is Kees Slager. Slager is journalist, schrijver en politicus. Hij is tevens lid van de SP-fractie in de Eerste Kamer.
Tussen het eerste en tweede deel wordt u een lunch aangeboden.
Van 15.30 tot 16.00 uur is er, onder het genot van een drankje, gelegenheid tot napraten.
Aanmelden kan via mail, VOL = VOL
- Zie ook:
- Energie