h

Verbeter treinverbinding rond Emmen

28 juni 2007

Verbeter treinverbinding rond Emmen

De SP ziet het doortrekken van de lijn Zwolle-Emmen naar Stadskanaal als een investering in de toekomst. SP-Fractievoorzitter Oosterlaak: ,,Wij zijn een voorstander van de treinverbinding tussen Emmen en Groningen. De oude sporen liggen er nog. Het is een kwestie van opknappen en in gebruik stellen’’.

In een uurtje van Ter Apel met de trein naar Zwolle. In tweeëneenhalf uur van Stadskanaal naar Amsterdam. Voor Zuidoost Drenthe en Oost Groningen wordt de reis naar de rest van Nederland een stuk makkelijker, als je met de trein naar Emmen kunt en daar op de intercity naar Zwolle kunt stappen.

Ook de lijn Zwolle-Emmen moet sterk verbeterd worden. Daarover is Provinciale Staten in Drenthe het eens. De NS wil de lijn, die nog steeds enkel spoor is en waarvan het onderhoud achtergebleven is aan de provincie overdoen.
Oosterlaak: ,,Wat ons betreft hoort deze lijn gewoon bij het nationale spoornet en is het merkwaardig dat de NS haar eigen net steeds verder uitkleedt. Maar het is natuurlijk winst dat het verbeteren van de lijn nu wel besproken wordt en dat er nu uitzicht is dat de lijn Zwolle-Emmen sterk verbeterd en mogelijk verdubbeld wordt. De reistijd Emmen-Zwolle (75 km) is nu een uur, maar dat kan terug richting driekwartier’’.

De provincie Groningen heeft aangekondigd onderzoek te willen doen hoe de treinverbinding van Groningen richting Stadskanaal en Ter Apel in ere hersteld kan worden. Oosterlaak: ,,Het is niet meer dan logisch dat Drenthe dan kijkt of we het laatste stukje in de verbinding ook weer in gebruik kunnen nemen. Dan heb je in plaats van twee doodlopende regionale lijnen en doorgaande verbinding.’’ De gedeputeerde van verkeer en vervoer in Drenthe de heer Bats voelt vooralsnog niet eens voor een onderzoek. Er is een busverbinding over de N34 van Emmen naar Groningen met interliners. Dat zou mooi genoeg zijn. Bovendien verwacht de gedeputeerde dat het tracé Emmen-Ter Apel enkele honderden miljoenen zou kosten om aan te leggen. Al met al niet rendabel te krijgen, aldus Bats. SP-er Oosterlaak: ,,Ik snap dat soort negatieve praat niet. Willen we nu dat de bereikbaarheid van Emmen en Oost Groningen beter wordt of niet? Er liggen nu kansen. Zometeen is de spoorlijn naar Emmen als het goed is verbeterd. Groningen wil hun stukje lijn naar Oost Groningen in gebruik stellen. Wat is er dan op tegen om na te denken wat de spoorverbinding Zwolle-Emmen-Groningen voor voordelen op zou kunnen leveren.’’

De SP heeft in Provinciale Staten bij de besprekingen over de begroting dan ook aangegeven voor een onderzoek naar de haalbaarheid van de lijn Emmen-Groningen te zijn.

U bent hier