h

Zorg en Welzijn

 

 

 

Inleiding 
1. Bestuur en organisatie 
2. Wonen, werken en leren 
3. Landbouw, natuur, milieu en energie 
4. Verkeer en vervoer 
5. Cultuur, kunst, media en sport 
6. Zorg en welzijn 
7. Samenvatting

De SP maakt zich zorgen over de zorg. Drenthe is een provincie die relatief snel vergrijst, waar de behoefte aan zorg toe neemt en waar tegelijkertijd de verwachting is dat het tekort aan medewerkers op alle fronten snel toe zal nemen. Onze inwoners hebben echter recht op zorg. De provincie dient waar mogelijk een helpende hand toe te steken. 

Het gegeven dat de bevolking in aantal afneemt, de krimp, mag er niet toe leiden dat her en der in de provincie problemen gaan ontstaan rond de leefbaarheid. Plannen voor aantrekkelijke dorpen en wijken zijn noodzakelijk.
Er bestaan geen garanties om gelukkig op te groeien. Maar de provincie kan wel zorgen dat de jeugdhulp goed werk levert mochten er zich problemen voordoen. Een laagdrempelige en preventieve aanpak is daarbij van belang.

BELANGRIJKE PUNTEN VOOR ZORG EN WELZIJN:

  • De Provincie onderzoekt de mogelijkheid van eenmobiel zorgbureau met daarin een consultatiebureau voor jongeren én ouderen.
  • Huisartsenzorg in Drenthe moet voor iedereen laagdrempelig en bereikbaar zijn. De provincie ondersteunt de huisartsen waar nodig.
  • De ambulancedienst blijft op haar taak berekend. De provincie ziet erop toe dat de aanrijdtijden niet overschreden worden.
  • De provincie ziet actief toe op de uitvoering vanWMO.
  • Er komen meer plekken in de jeugdzorg, zodat jongeren niet meer hoeven te wachten op de noodzakelijke hulp. De provincie moet zich meer inzetten om een goede kwaliteitsbewaking van de jeugdzorg te garanderen.
  • De Provincie blijft Zorgbelang Drenthe financieel ondersteunen. Een onafhankelijke patiëntenorganisatie is van groot belang.
  • Daar waar gemeenten om financiële redenen niet in staat zijn om het welzijnswerk op een goed niveau te houden ondersteunt de provincie hen in kennis, mankracht en financiën.

*WMO: Wet Maatschappelijke ondersteuning

U bent hier