h

Open standaarden en open source

19 oktober 2010

Open standaarden en open source

Open source software dringt langzaam door in de maatschappij. 20 jaar geleden had nog niemand van linux gehoord, maar nu weten veel mensen dat het een alternatief is voor het windows besturingssysteem. En het is “Open Source”. Velen weten dat Open Source software (vaak) gratis is, maar er is meer aan de hand. Er zit een diepere gedachte achter. Een gedachte die ook door onze regering is omarmd. Dat heeft ervoor gezorgd dat de hele overheid software moet gaan gebruiken die werkt met “open standaarden”. Dus ook de gemeente Hoogeveen en ook de provincie Drenthe.

Diepere gedachte
In een ideale wereld is kennis voor iedereen beschikbaar. Het voorkomt dat je telkens weer het wiel moet uitvinden. Je kunt je volledig richten op het leren van wat niemand nog weet. Dat is efficiënt.
Als iedereen kan leren hoe iemand iets heeft gedaan, kan iedereen ook ontdekken wat die iemand fout heeft gedaan. Het wiel wordt daardoor steeds beter. Dat is goed voor de kwaliteit.
Kennis is macht. Macht moet je spreiden, dat is goed voor de maatschappij. Alleen openbare (open) kennis verspreidt zich.
Software (computerprogramma's) is eigenlijk kennis, know how. Daarom zou ook software open moeten zijn (Open Source). Iedereen zou moeten kunnen nagaan hoe een programma werkt, zodat hij het kan gebruiken voor zijn eigen programma of het bestaande programma kan verbeteren.

Zonder samenwerking kan onze wereld niet draaien. Daarvoor zijn afspraken nodig. Dergelijke (verzamelingen) afspraken worden standaarden genoemd. Die standaarden moeten openbaar (open) zijn en (nagenoeg) gratis. Zo kan iedereen meedoen. Als je meedoet heb je macht. Zo zorgen open standaarden voor de spreiding van macht.

Open standaarden
Ook met software moet je kunnen samenwerken en dus zijn er standaarden. Die standaarden kunnen open of gesloten zijn. Gesloten standaarden zijn geheim en kunnen daardoor niet door iedereen worden gebruikt. Een voorbeeld van een gesloten standaard is een worddocument. Het is heel moeilijk om een worddocument in te lezen in een ander programma dan MSWord. Microsoft maakt niet bekend hoe dat moet. Dat geeft hen macht. Zo maken ze hun klanten afhankelijk. Dat is niet goed, want dat hindert concurrentie, het belemmert de vrije keuze van andere softwareproducten en je kunt als klant in de problemen komen als je leverancier failliet gaat.

Om dit te voorkomen en in de maatschappij tegen te gaan, eist de regering, dat overheden zoveel mogelijk software gebruiken die gebruik maakt van open standaarden.
Verder bevorderen open standaarden samenwerking, zoals het elektronisch uitwisselen van gegevens binnen en tussen organisaties. De overheid wordt er toegankelijker door. Open standaarden zorgen ervoor dat het zeker is dat informatie in de toekomst beschikbaar blijft. De SP is een groot voorstander van open standaarden.

Open Source
Computers kunnen alleen enen en nullen lezen. Software is dus een verzameling enen en nullen, die de computer vertelt wat hij moet doen (commando's geeft) . Je kunt software maken (programmeren) door allemaal enen en nullen in een bepaalde volgorde te zetten. Dat is voor een mens niet te doen en ook niet te begrijpen. Daarom zijn er programma's die voor de mens begrijpelijke commando's omzetten in enen en nullen die begrepen worden door de computer. De commando's zijn de woorden van een programmeertaal. De tekst die je met die woorden maakt wordt broncode genoemd of source. Als je je broncode geheim houdt, kan niemand achterhalen hoe je programma in mekaar zit. Geheime broncode wordt closed source genoemd, openbare code wordt Open Source genoemd.

De SP promoot het gebruik van Open Source software. Niet alleen vanwege redenen hierboven genoemd bij de diepere gedachte, maar ook omdat Open Source zorgt voor meer innovatie en transparantie over wat er met onze gegevens gebeurt. Open Source software zorgt ervoor dat software beter en veiliger wordt en lokale bedrijven gestimuleerd worden. En last but not least: Open Source software is vrijwel altijd goedkoper.

U bent hier