h

Reactie op coalitieakkoord

12 juli 2023

Reactie op coalitieakkoord

Foto: drentsparlement / drentsparlement.nl

Lees hier onze inbreng bij de bespreking van het coalitieakkoord.

Voor ons ligt ter bespreking het nieuwe coalitieakkoord met de daarbij voorgedragen gedeputeerden.

Het was nogal een bevalling, zo lijkt het.

De angst voor een dicht geslagen akkoord door de lange onderhandel tijd was na 2 pagina’s lezen verdwenen.

Dit akkoord heeft nog veel open eindes, iets wat mij toch lichtelijk verbaasd. Regelmatig lezen we terug dat ‘’ we’’ nog beslissen of ‘’we’’ nog een visie gaan maken. Mijn verwachting was dat dit proces inmiddels geweest was, kennelijk is dat niet het geval.

is de inwoner ‘’ we’’

zijn de coalitie partij ‘’ we’’?

of is iedereen ‘’ we’’

In het stuk Drenthe over 10 jaar spreken we over gelijke kansen voor iedere Drenth. Iets wat wij als SP’ers graag zien. Maar gelijke kansen betekenen ook ongelijke keuzes.

Want, al zijn wij alle gelijkwaardig, gelijk zijn we niet.

Sommige inwoners zullen we dus wat meer moeten doen voor dan voor de ander.

In het verlengde hiervan zijn we dan ook benieuwd hoe we die brede welvaart gaan vormgeven, en hoe wij toetsen of we voldoen aan die opdracht.

Het landbouw en natuur stuk geeft weinig verassing, fijn te zien dat er ingezet word op robuuste natuur. We worden ook blij van de inzet van erfcoaches.

De wens voor een robuuste natuur en tussentijd geen natura 2000 gebied toevoegen vinden wij een bijzondere tegenstelling. Hoe willen we de natuur robuust krijgen zonder overgang gebieden?

We zien dat dit akkoord staat achter de landelijke ambitie om te zoeken naar een juridisch alternatief voor de kritische depositie waarde. Denkt die collega dat dit de oplossing gaat zijn om Nederland van slot te halen?

De ambitie rondom wonen is strek geformuleerd. Goed te zien dat de provincie de handschoen oppakt op dit vlak. We zijn nieuwsgierig naar de uitwerking van de aandacht voor bijzondere doelgroepen. We zien graag terug komen dat we ook voor arbeidsmigranten zorgen voor voldoende kwalitatief tijdelijke huisvesting, die baas en arbeider scheid. Uiteraard denken we graag wel als SP zijnde in deze opgave.

Bij het hoofdstuk economie zien hier gemiste kansen.  Zo gaan we nog steeds geld over de balk gooien bij marketing Drenthe, en word de mens weinig tot niet benoemd. Zonde.

Graag zien we dat we een voorbeeld nemen aan het groei vooruit fonds dat in west Overijssel gebruikt word. Een mooi initiatief dat mensen en doorgroeimogelijkheden biedt op de arbeidsmarkt.

Ons OV word al jaren afgebroken, lijnen verdwijnen en de rest word onbetaalbaar. Het wordt steeds moeilijker om met het OV naar je werk, school of naar het ziekenhuis te gaan. Dit probleem is in Drenthe nog veel groter dan in andere provincies.

We zouden het OV top prioriteit moeten geven, het zou een fijnmazig netwerk moeten worden voor iedereen. Mensen met een smalle beurs zouden tegen een veel lager tarief of zelfs gratis moeten kunnen reizen.

Volgens de SP is de echte keuze, rommelen we nog een paar jaar aan of zetten we nu echt in op een goed OV voor iedereen

De toevoeging van Groning airport Eelde vinden we dan ook een bijzondere en onnodige, hoe kan dit stuk nu al spreken over een stuk dat nog niet behandeld is? Het is een bespottelijk hoe de hier nu al miljoenen worden vrijgespeeld voor een keuze die wij als staten nog niet hebben gemaakt. Graag hier een reactie op

De ambitie op Milieu kan voor ons wel wat strakker, we missen het Drents energiebedrijf. Die motie tot onderzoek die breed is aangenomen door onze staten zou wat de SP betreft meer rol mogen hebben in dit akkoord. Laten we voorbeeld nemen aan Limburg waar de coalitie wel de handschoen oppakt. Wij als SP denken uiteraard graag mee over dit onderwerp.

Het terugkomen van de sociale agenda is iets wat de SP zeer vrolijk stemt.

Hier komen de mooie initiatieven uit Drenthe samen, en hier is waar we het verschil kunnen maken. Voor mensen die hard getroffen worden door de grilligheid van het huidige systeem. We zijn dus erg blij met dit stuk in het coalitieakkoord.

Reactie toevoegen

U bent hier