h

Dienstregeling bus Groningen Drenthe 2023

7 september 2022

Dienstregeling bus Groningen Drenthe 2023

Foto: Provincie Drenthe / provincie.drenthe.nl

Aan de Staten de gelegenheid om een zienswijze mee te geven, daar maken wij uiteraard graag gebruik van. Om te beginnen alvast, het overgrote deel is logisch en wat ons betreft akkoord. Wat ons wel zorgen baart is het her en der schrappen van lijnen die vervolgens geheel of deels opgenomen worden in andere al bestaande lijnen of in oplossingen als een hubtaxi of stadsbusjes.

Wat ons betreft is dat geen echte oplossing. Een hubtaxi is duurder dan de bus en bovendien kun je de ov kaart, abonnementen en de studentenkaart niet gebruiken. Het stadsbusje moet allemaal nog bekeken en opgezet worden, de vraag is dus wanneer en tegen welke voorwaarden gaat die rijden? Dat staat nog nergens en daarmee is dit ook nog geen alternatief.

Het OV-bureau geeft al aan dat reizigers tot zo’n 750 meter verder zullen moeten lopen omdat sommige haltes zullen vervallen. Dat betreft vaak oudere mensen die lang niet allemaal meer zo makkelijk te been zijn. Die worden op deze manier volgens ons ernstig belemmerd in hun mobiliteit, of moeten we dat misschien wel hun vrijheid noemen.

Het is ook goed om ook twee initiatieven mee te nemen, namelijk de motie die in de Raad van Hoogeveen is ingediend en aangenomen, waarmee Hoogeveen de al eerder in mijn tekst genoemde bedenkingen ook kenbaar heeft gemaakt.

Het tweede is in Emmen, waar een petitie is gestart om de sluiting van buslijnen 1 en 2 te voorkomen. Deze handtekeningenactie heeft in nauwelijks twee dagen tijd, meer dan 1000 steunbetuigingen opgeleverd. De petitie wordt vrijdag as ingediend bij het OV-bureau.

Afsluitend, In grote lijnen akkoord, maar we willen allemaal een goed openbaar vervoer en dan moet het ook fysiek en financieel bereikbaar zijn en blijven voor de mensen die erop aangewezen zijn. Daarom de oproep om het schrappen van de genoemde lijnen te heroverwegen en pas door te voeren als er een echt op alle vlakken volwaardig en adequaat alternatief is.

 

Reactie toevoegen

U bent hier