h

SP wil referendumverordening

29 juni 2022

SP wil referendumverordening

Foto: SP

De SP fractie stelt voor een vervolg te geven aan het uitwerken van een van de instrumenten opgenomen in de notitie in een referendumverordening.

Lees hier de bijdrage van Ronald van der Meijden

De fractie heeft met waardering de notitie- verkenning raadgevend referendum- gelezen. De SP fractie stelt voor een vervolg te geven aan het uitwerken van een van de instrumenten opgenomen in de notitie in een referendumverordening. Burgers moeten meer te zeggen krijgen over de inrichting van onze samenleving.

De meeste mensen willen ook meer te zeggen hebben over belangrijke politieke kwesties. De SP wil  onze democratie  versterken. Door mensen meer zeggenschap te geven over de politiek, door invoering van een correctief referendum. Dat mensen een politicus hebben gekozen betekent nog niet dat zij daarmee hun zeggenschap hebben opgegeven.

De bevolking krijgt het recht om de bestuurders terug te fluiten op het moment dat die besluiten nemen die mensen niet willen. De praatdemocratie is geen echt alternatief voor en correctief referendum. Je gaat hier mensen die hun vertrouwen in de politiek hebben verloren niet mee terugwinnen.

Het correctief referendum biedt die mogelijkheid wel, want het geeft mensen directe zeggenschap. Wij hebben dus de voorkeur voor een Correctief Referendum. In de verordening zal wat ons betreft ook de mogelijkheid moeten worden opgenomen dat een referendum “politiek bindend” kan zijn.

 Terzake zal de SP  een amendement indienen.

Reactie toevoegen

U bent hier