h

Hoe duurzaam is Fage?

19 januari 2022

Hoe duurzaam is Fage?

Foto: NOM / www.nom.nl

Tijdens de commissievergadering was de SP kirtisch over de mogelijke komst van een yoghurtfabriek in Hoogeveen. Greetje Dikkers maakt zich zorgen over de hoeveelheid drinkwater (ongeveer 2.500 m3 per dag) en de stikstofuitstoot van de fabrikant van griekse yoghurt.

lees hier de bijdrage:

Subsidie bedrijventerrein Riegmeer

Ons wordt gevraagd in te stemmen met een subsidie aan de gemeente Hoogeveen voor het realiseren van het bedrijventerrein Riegmeer meer specifiek voor het afvoeren van afvalwater. In eerste instantie voor de Griekse Yoghurtfabrikant Fagé  maar uiteindelijk ook voor andere gebruikers.

Ik wil hier namens de SP onze zorg uitspreken, niet voor de subsidie t.b.v. het bedrijventerrein maar over de niet benoemde aspecten van deze Yoghurtproductie.

De provincie wordt geacht kritisch te zijn en dan mag niet alleen werkgelegenheid een argument zijn.

Hoe duurzaam is dit bedrijf?

Het Griekse bedrijf Fagé heeft geen keurmerken als het gaat om dierenwelzijn, milieubewustheid en klimaat. Is de gedeputeerde bereid Fagé te bewegen zich te laten keurmerken op deze gebieden?

En hoe zit dat met de vraag naar drinkwater?

Uit de gegevens van de voorgenomen vestiging in Bettenbourgh Luxemburg, die onder publieke druk niet doorging, blijkt, dat we het hier hebben over een afname van  1 miljoen kubieke meter drinkwater per jaar. Vraag aan de gedeputeerde: Bent u bereid om de WMD te vragen of deze extra productie gerealiseerd kan worden, zonder dat dit enig negatief effect zal hebben op de watervoorziening voor Drenthe en/ of de prijs van het drinkwater, en dit z.s.m. de Staten te berichten?

En hoe zit het met de stikstofbelasting?

Stel je even voor dat er dagelijks tonnen Yoghurt vanaf de fabriek uitgereden moet worden? Hoeveel vrachtvervoer, en stikstof, gaat dat opleveren voor de Europese markt.

En is de infrastructuur hierop berekend?

Kortom, zijn we als provincie wel voldoende kritisch? Stellen we de juiste eisen? Staren we ons blind op werkgelegenheid?

Reactie toevoegen

U bent hier