h

Jaarstukken 2017

18 april 2018

Jaarstukken 2017

Foto: www.drenthe.nl / www.drenthe.nl

Tijdens de behandeling van de jaarstukken 2017 stelde de SP voor om het overschot van 3 miljoen te storten in een Reserve energietransitie. Statenlid Oosterlaak: " Een van de meest urgente problemen van deze tijd is de opwarming van de aarde met alle klimaatgevolgen van dien. We moeten versneld overschakelen op duurzame energie. We willen extra geld reserveren voor dit probleem".

Lees hier de bijdrage van Philip Oosterlaak:

Dhr. Stelpstra is ambassadeur geworden voor de asbestsanering. Drenthe heeft een Asbestregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Allemaal positieve ontwikkelingen natuurlijk. In 2024 moet het asbest verwijderd zijn. Dan is het verontrustend als we lezen dat de brancheorganisatie van asbestsaneerders (Ascert) zelf de regels voor de sanering bepaalt en daardoor, volgens o.a. woningcorporaties, de saneringen vele miljoenen meer kosten dan nodig is.  Graag een reflectie van onze ambassadeur wat we hier aan kunnen doen, want op vertragingen zitten we echt niet te wachten en onnodig vele miljoenen betalen aan asbestsaneerders vinden we ook geen goede zaak. Kort gezegd klopt het dat asbestsaneerders misbruik maken van het verbod op asbest?

Gedeputeerde Steplstra neemt dit punt mee naar de ambassadeurstafel.

Een van de meest urgente problemen van deze tijd is de opwarming van de aarde met alle klimaatgevolgen van dien. We moeten versneld overschakelen op duurzame energie. Het college stelt daarom terecht dat er ook na 2019 geld nodig is voor de energietransitie. De SP fractie heeft een amendement gemaakt om dit knelpunt aan te pakken door het overschot van 3.2 miljoen niet in de algemene middelen te storten maar te reserveren in een reserve energietransitie.

Uit het antwoord op de technische vraag van de PvdA over 5 inkopen die geen goedkeuring van de accountant hebben gekregen zien we AOC Terra/Terra next staan voor het volledige bedrag van 102.000 euro. Nu weten we dat via AOC Terra de directeur van het projectenbureau is gedetacheerd. De SP fractie zou graag een specificatie van die 102.000 euro naar de Staten toegestuurd willen hebben. Graag reactie of dat kan en zo niet hoe we dan als statenleden die informatie wel kunnen krijgen.

Het college zal schriftelijk uitleg geven over dit punt

Reactie toevoegen

U bent hier