h

Bezint eer ge begint.

31 mei 2017

Bezint eer ge begint.

Foto: Drenthe / www.provincie.drenthe.nl

Groningen Airport Eelde krijgt 46 miljoen. Dat heeft de meerderheid van de Staten vandaag besloten. De SP en GroenLinks stemden als enige tegen.

Lees hier de bijdrage van Ko Vester:

In de commissievergadering heeft de SP uitvoerig verhaald waarom de SP dit statenstuk niet steunt. De SP betreurt het dat de ander fracties  niet veel gelegen hebben laten liggen aan onze bezwaren.

Een aantal fracties zijn er zo heilig van overtuigd dat ze, ondanks alle onzekerheden, toch vele tientallen miljoenen gemeenschapsgeld uit willen geven. We hebben in de commissievergadering niet veel anders gehoord dan, aan het werk!, vliegen! en we houden van het vliegveld! 

Voorzitter, je mag van ons als volksvertegenwoordiger bij een investering van die omvang toch stevig inhoudelijke argumenten verwachten.

Daarom nogmaals een korte opsomming van onze argumentatie:

  1. Het vliegveld draait met verlies en zal dat volgens o.a het rapport van de NRK blijven doen.
  1. Door het opdelen in LEM. LOM. LOF, NEDAB wordt het verlies door het rookgordijn minder zichtbaar, maar het totale verlies wordt niet kleiner en zal nog steeds door de bevolking van Drenthe en Groningen moeten worden gedragen.
  2. De intentieverklaringen geven geen enkele zekerheid en dragen niet bij aan aan het verhogen van de passagiersaantallen en aantal vluchten.
  1. Er is geen sprake van zakelijk vliegverkeer. Het zijn voornamelijk vakantievluchten en dat heeft voor de SP niets te maken met infrastructuur.
  1. Uitbreiding vluchten zijn onzeker tot zeer onwaarschijnlijk als vliegveld Lelystad operationeel wordt voor grote vliegtuigen. Er wordt eerder opheffen van bestemmingen verwacht.
  1. Positie, kosten luchtverkeersleiding onzeker. Kan 2 miljoen extra kosten zijn.
  2. Wat gaat de Drents veiligheidsregio beslissen over NEDAB?
  1. Wat gaat regiovisie Groningen/Assen financieel doen?
  1. Wat gaat de NOM doen?
  1. Blijft de HUB Kopenhagen wel bestaan?

Voor de SP geldt: Bezint eer ge begint.

Naar de ander fracties zou de SP willen zeggen: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Reactie toevoegen

U bent hier