h

Ko Vester: "dit is de meest schizofrene vergadering ooit"

23 november 2016

Ko Vester: "dit is de meest schizofrene vergadering ooit"

Foto: Provincie Drenthe / www.provincie.drenthe.nl

Vandaag werd eerst gesproken over de Retailagenda en daarna over  een Factory Outlet Centrum(FOC). De retailagenda moet de binnensteden versterken en de leegstand tegen gaan. Met een FOC wordt er 20.000m2 aan winkeloppervlak toegevoegd. Ko Vester vroeg zich af hoe schizofreen je kunt zijn.

Lees hier de bijdrage van Ko Vester:

RETAILAGENDA en FOC

We zien een foto van de heer Kamp, de heer Brink en een voor mij onbekende heer die lachend zijn vingertoppen tegen elkaar houdt.
Het valt mij op dat de heer Brink linkshandig is en men daardoor een goed zicht heeft op het zetten van een handtekening onder de RetailDeals.
Hij zakt daarbij zelf door de knieen. Ik wist niet dat hij dit kon. De heer Kamp lacht minzaam, tevreden, alsof hij wil zeggen: Zo,die klus is geklaard.

Wat we NIET lezen is dat er besloten is een noordelijke retailagenda te maken. Hoe is het daar mee? Dit is interessant en belangrijk voor  het volgende agendapunt dat ik maar even aanduid als FOC.

Voorzitter, deze vergadering gaat wat ons betreft de boeken in als de meest schizofrene vergadering ooit.
Eerst lovende woorden  uitspreken over de retailagenda om straks het toevoegen van 20.000 m2 winkeloppervlak buiten het stadscentrum van Assen goed te praten. Hoe schizofreen kun je zijn?

De retailagenda is pure noodzaak. Assen heeft inmiddels 29% leegstand. Dat ook Drenthe zich aansluit bij de landelijke retailagenda vinden we een goed idee. We hadden ook niet anders verwacht want zoals het collegeakkoord al zegt: “Samen met de betrokkenen willen wij een provinciale Retailagenda maken ter versterking van BINNENSTEDEN en het terugdringen van leegstand”

Met de ondertekening van de Retaildeal vorige maand committeren we ons om in afstemming met betrokken partijen het aantal vierkante meters winkeloppervlakte naar beneden te brengen en nieuwe winkels zoveel mogelijk in bestaande centra te concentreren. De vraag is nu welk winkelgebied in welke stad gaan we opofferen om de 20.000 m2 extra winkeloppervlakte bij Assen mogelijk te maken? Een van de kaders van deze retailagenda is namelijk “per saldo geen toename meer van meters”.

We hebben het dan over het hele centrum van Roden, Coevorden of Beilen wat weg zou moeten om het FOC bij Assen mogelijk te maken.
We zijn het met de voorzitter van de landelijke regiegroep Retailagenda, mevr. Van Hees,  eens dat de mogelijke komst van een FOC in de noordelijke provincies de ambitie van de Retailagenda belemmert.

Voorzitter, we hopen echt dat we aan het eind van deze commissievergadering kunnen zeggen dat we aan de slag gaan met de retailagenda en niet instemmen met de toevoeging van 20.000 m2 winkeloppervlak bij Assen. Dus geen FOC.
Gedeputeerde Brink is dan niet voor niets door zijn knieen gezakt.

Reactie toevoegen

U bent hier