h

SP doet oproep om aandelen Attero niet te verkopen

17 april 2014

SP doet oproep om aandelen Attero niet te verkopen

Ondanks de herhaalde oproep van de SP, om Attero niet te verkopen aan Private Equity Waterland, koos de meerderheid in de drentse Staten ervoor om de aandelen Attero wel te verkopen.

Hieronder de bijdrage van Louise Smits:

Voorzitter,

Ik heb een probleem. Hoe vertel je veertig mede-collega’s dat het niet verstandig is om een van de parels van je eigen provincie in de uitverkoop te doen. Het voorstel om de aandelen van  Attero te verkopen bevat een uitgebreid verslag van het verlopen proces. Er heeft zich een nette investeerder gemeld en
er wordt een nette prijs betaald. Maar, we hebben het in de commissie FCBE ook al gezegd, het gaat ons niet zozeer om dat netjes.  Aan de orde is voor de SP de vraag wat je wel en wat je niet verkoopt. Ofwel, er zijn voor ons grenzen aan de verkoop van onze eigen parels.

Ik herhaal de vraag die we in de vergadering van
FCBE hebben opgeworpen: waar wil je als overheden nog democratische zeggenschap en invloed op hebben. Zo zijn we zeer bezorgd over een mogelijke privatisering van onze drinkwatervoorziening.  

Attero is goed functionerend, modern bedrijf. Daar kan je trots op zijn en mee voor de dag komen. Maak er
gebruik van. Zet het en grijp de kans aan om mee te werken aan het ontwikkelen van afval tot grondstof, aan nieuwe vormen van energieopwekking. Laat het bedrijf een rol vervullen om zo snel mogelijk  onafhankelijk te worden van olie en gas. Zet het bedrijf in voor experimenten meet met het aantrekken van meer werkgelegenheid.
Kortom, doe wat, maar verkwansel het niet. Behoudt je democratische invloed op dat wat van belang is voor ons allemaal. Houd invloed op de verwerking van ons afval en de veiligheid van de stortplaatsen.

Waterland heeft een goede naam als investeerder en biedt naar we horen een marktconforme prijs.

Maar goed, we verwachten dat na een x aantal
jaren Attero weer met winst wordt doorverkocht. Aan wie, kan van alles zijn, onder andere een oligarch uit Rusland, China. AVR, de grootste afvalverwerker is verkocht aan ene Li Ka-shing,de rijkste man uit Azië. Waterland staat bekend als een strategische
koper. In 2009 kochten ze een dochter van Fortis, Intertrust, voor 250 miljoen van de rijksoverheid. Intertrust staat bekend als een bedrijf dat bedrijven adviseert hoe ze belasting kunnen ontwijken. Waterland  verkocht het bedrijf  4 jaar later voor 700
miljoen aan Blackstone, een Amerikaans bedrijf.  Lijkt duidelijk op een geval van voor een prikkie kopen en met zoveel mogelijk winst  verkopen. Je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen, winst maken is hun corebusiness.   

Maar om even terug te gaan naar mijn begin,
wanneer worden we zuinig op onze parels, of beter gezegd beseffen we wat onze parels zijn. Attero is er zo een. Verklaar niet alles tot handelswaar.

Van Waterland tot Waterloo. Nee, asjeblieft
niet, zet een streep door dit voorstel en laat weten dat we de aandelen Attero niet verkopen.

 

Reactie toevoegen

U bent hier