h

Behandeling voorjaarsnota Juli 2013

3 juli 2013

Behandeling voorjaarsnota Juli 2013

Nero brandde Rome af. Napoleon vertrok met een Grande Armee richting Moskou. En mijn naamgenoot Philips II zond de Armada uit. Het pakte allemaal minder goed uit.
Wat ons heden ten dage vanuit Den Haag ten deel valt, valt doorgaans niet mee. Sluitingen van gevangenissen en inrichtingen. Klappen in de thuiszorg door de bezuinigingen. Stagnatie in de bouw vanwege een verhuurdersheffing in de sociale woningbouw. Elk bedrijf en elke middenstander die iets wil verkopen, heeft het lastig vanwege de inzakkende koopkracht en het gebrek aan vertrouwen. Het resultaat: een neerwaartse spiraal en heel veel mensen in de problemen.

Als SP hadden wij er dan ook geen probleem mee gehad als de Commissaris vandaag naar Den Haag was afgereisd. Natuurlijk, een bijeenkomst van de Drentse volksvertegenwoor-diging wil niemand missen. Maar in deze tijd lijkt het ons goed dat Drenthe in Den Haag vertegenwoordigd is niet alleen om te lobbyen, zoals het heet, zeg maar een beetje ‘kietelen en vermanend toespreken’. Maar ook om het kabinet wat ons betreft de wacht aan te zeggen. Ronduit te vertellen dat het zo niet werkt en te vertellen dat het beleid rond de concentratie van rijksgebouwen waar nu vandaag weer sprake van is, voor Drenthe niet acceptabel is. Wat ons betreft is de tijd over, dat we dit kabinet het voordeel van de twijfel kunnen geven. Is het geen tijd wat dat betreft een beetje lef te tonen. Graag vernemen wij van het College hoe u daar tegenaan kijkt.

Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel wat er uit Den Haag komt. We hebben begrepen dat de infrastructuur die nodig is voor de verbetering van het spoor dat Drenthe met Groningen en Zwolle verbindt nu een keer in de planning wordt opgenomen. Verhoging van de snelheid wordt daarmee mogelijk en ook meer stops van Intercity’s in Drenthe bij een zelfde dienstregeling. Een keer goed nieuws voor Zuidwest Drenthe, zou ik zeggen.

Vorig jaar hebben de staten ervan afgezien een voorjaarsnota vast te stellen. De landelijk verkiezingen kwamen er immers aan en het was betrekkelijk onzeker hoe de financiën van de provincie eruit zouden komen te zien.
De situatie op dit moment is wat ons betreft eigenlijk niet veel anders. We weten niet wat het kabinet de komende tijd allemaal uit de hoge bezuinigingshoed tovert en we weten ook niet hoe lang het optreden nog duurt. Wat ons betreft naderen we zoals gezegd overigens de finale met een grote verdwijntruc en een doek dat definitief valt. MdV, wij nemen ook dit jaar graag kennis van de voorjaarsnota, maar we plaatsen er ook dit jaar graag kanttekeningen bij.

Met deze voorjaarsnota is onze boodschap niet anders dan die van het vorig jaar. Kijk om te beginnen eens met een onbevangen blik naar nut en noodzaak van grotere projecten, naar versoberen waar dat kan. Helaas is vorig jaar daar nog geen begin mee gemaakt. We horen nu geluiden over een operatie ‘stofkam’ waarbij het de bedoeling is, alsnog alles nog eens tegen het licht te houden. Dat is wat ons betreft prima. Helaas is de baanverlenging van vliegveld Eelde ondertussen al uitgevoerd, en is het verbindingsplein in Emmen nog niet van de baan.
Maar goed, duidelijk is ook dat de regio Assen Groningen met alle uitbreidingsplannen bijgesteld moet worden. De verwachtingen over ongebreidelde groei, bleken onrealistisch. Het lijkt ons goed daar nu eens kritisch naar te kijken. Verder moeten wij constateren dat er nog steeds veel geld gaat naar bestemmingen die wat ons betreft zeker in deze tijden wel met wat minder toekunnen. Zoals de advertentie-kampagnes van Marketing Drenthe.

Regionale samenwerking
Het blijft goed te kijken hoe we kunnen samenwerken met de buren. Niet alleen met Groningen en Friesland, maar ook met Overijssel en met de Oosterburen. Drenthe kan op tal van gebieden de verbindende schakel zijn, tussen Nederland en Duitsland. Naar ons idee is het belangrijk de mogelijkheden te blijven verkennen.

Asbest
De SP vindt het een goede zaak dat het project zon voor asbest nu van de grond aan het komen is. Op het gebied van asbest valt echter nog heel veel te doen. Te denken valt aan een vergelijkbare regeling voor andere dan boerenschuren met een asbest dak. Wij geven het college in overweging daar nu al over na te denken en zsm met voorstellen te komen.

Isolatie
Wat de SP betreft is het daarbij ook van belang in te zetten op isolatie en energie besparing. Graag horen wij van het College hoe u daar tegenover staat en wanneer wij hierover nu nadere voorstellen tegemoet kunnen zien.

Vergisting en opslag bio materiaal
De afgelopen maanden ging er helaas nog wel eens iets mis. Een ongeluk in Makkinga waarbij dodelijke slachtoffers te betreuren waren. Een stankgolf bij Coevorden.
Naar onze mening is het belangrijk nog eens nauwkeurig te kijken hoe het werken met allerlei bio chemische processen op een veilige manier kan plaatsvinden. Op blz 8 staat het één en ander over biobased economie en wat er zoal op dat vlak gestimuleerd kan worden. Onze vraag is, moeten we ook niet back to basics om het allemaal in goede banen te leiden.

Klaslokalen
Er is 5 jaar geleden beleid ingezet om het binnenklimaat in scholen te verbeteren. Iedereen is er nu wel van doordrongen wat er gedaan kan worden. Toch kwam er kortgeleden bericht van de GGD dat onze basisschoolleerlingen en leerkrachten nog steeds in veel te hoge concentraties CO2 moeten werken. Eén CO2 meter per school gefinancierd door het rijk is een mooi gebaar maar wij vinden het hoog tijd dat deze situatie stopt en er in elke klas een CO2 meter komt te hangen. De SP zou graag zien dat de provincie hiervoor de regie pakt en een plan opstelt samen met de scholen, gemeenten, GGD en schoolbesturen. Het is aan het college om te kijken welke potjes de partners daarvoor kunnen aanspreken. Wellicht kan er ook EU geld komen want healthy aging begint wat ons betreft nog dit jaar op de Drentse basisscholen. Zometeen dien ik de motie graag in.
Politiek is keuzes maken. Maar wel graag verstandige keuzes. Keuzes in het belang van gewone mensen. Keuzes die ons vooruit helpen.

U bent hier