h

SP: Kalm aan met opschroeven pensioenpot ex-gedeputeerden

21 december 2012

SP: Kalm aan met opschroeven pensioenpot ex-gedeputeerden

2.5 Miljoen Euro bijstorten. En wel nu. Volgens een advies van bureau Loyalis is het eigenlijk niet genoeg dat er 5.7 miljoen Euro gespaard is voor de pensioenen van de Drentse ex-gedeputeerden. Dat zou eigenlijk 8.2 miljoen moeten zijn.

Het huidige college meent daarom dat onmiddellijke bijstorting plaats moet vinden in de pot. De SP-fractie vindt dat in een tijd van bezuinigen waarin niks meer kan, een merkwaardige keus. “Wij vinden dat bestuurders niet allereerst goed voor zichzelf en in dit geval voor hun voorgangers moeten zorgen”.

,,Gisteravond was er op TV een aflevering van ‘de Gouden Eeuw’. Dit keer over de geschiedenis van Leiden. Bij het beleg van Leiden door de Spanjaarden was Pieter Adriaansz. van der Werff burgemeester. Er heerste binnen de stad een verschrikkelijke hongersnood. Van der Werff moet toen gezegd hebben

‘Eten heb ik niet. Sla dan maar de handen aan dit lichaam en deel het uit zo veel als mogelijk’

De burgemeester van toen, die letterlijk sprak over het snijden in eigen vlees, is nog steeds een volksheld in Leiden. Het waren andere tijden. Maar de vraag is nog steeds wat van een goede bestuurder verwacht mag worden, in dit geval over de pensioenen van ex-gedeputeerden’’. Zo begon SP-statenlid Philip Oosterlaak zijn bijdrage in provinciale staten over dit onderwerp.

Volgens de SP is opschroeven van de pensioenpot voor ex-gedeputeerden geen goed idee. In deze tijd krijgen pensioengerechtigden die bijvoorbeeld bij het ABP zitten bericht over het bevriezen van hun pensioen en moet er door gewone werknemers meer premie betaald worden. Voor hen stort de overheid niks bij in hun pensioenfonds. Vanwaar dit verschil? De overgrote meerderheid van de Statenfracties volgden echter het voorstel van GS. Alleen PVV en D66 maakten uiteindelijk net als de SP bezwaar.

U bent hier